Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Prešovský kraj

Prešovský kraj dofinancuje projekty a dá viac peňazí na opravy

Na ilustračnej snímke renesančný kaštieľ v Humennom Foto: TASR/Tomáš Doboš

Budeme riešiť osem projektových dokumentácií, aby sme sa mohli uchádzať o europrojekty, povedala Holíková.

Prešov 21. júna (TASR) – Prešovský samosprávny kraj (PSK) po poslednej, v poradí štvrtej tohtoročnej zmene rozpočtu upravil výdavky smerom nahor o viac ako 355.000 eur. Rozpočet sa vyrovnal vďaka nedaňovým príjmom vo výške 13.278 eur a úpravou finančných operácií v príjmovej časti o 342.496 eur. Najviac peňazí pôjde na kapitálové výdavky. Informovala o tom vedúca odboru financií Úradu PSK Mária Holíková.

Väčšia zmena sa týkala oblasti kapitálového rozpočtu, kde sme upravili kapitálové výdavky o čiastku viac ako 344.000 eur. Finančné prostriedky v objeme viac ako 190.000 eur boli pridelené pre Úrad Prešovského samosprávneho kraja na vyhotovenie projektových dokumentácií na zníženie energetickej náročnosti budov v rámci našich organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti, konkrétne to bolo 192.000 eur. Budeme riešiť osem projektových dokumentácií, aby sme sa mohli uchádzať o europrojekty,“ povedala Holíková. Týka sa to stredných odborných škôl - strojníckej v Prešove, elektrotechnickej v Poprade, technickej vo Svidníku, drevárskej vo Vranove nad Topľou, SPŠ Snina a gymnázia v Sabinove, ďalej objektu Hornozemplínskeho osvetového strediska vo Vranove a Správy a údržby ciest PSK stredisko Humenné.

Ďalšia čiastka v objeme 59.770 eur pôjde v oblasti kultúry pre Vihorlatské múzeum v Humennom na vonkajší kamerový systém a na osvetlenie kaštieľa. Aktuálne tu prebiehajú rekonštrukčné práce objektu kaštieľa.

Finančné prostriedky sme pridelili aj pre sociálnu sféru vo výške 57.000 eur. Je to v zmysle požiadaviek našich organizácií na také investície, ako sú zmeny vykurovacieho systému a doplnenie vybavenia priestorov, stavebné úpravy, odizolovanie budovy, kanalizačné prípojky a rekonštrukcia kanalizácie,“ konkretizovala Holíková.

V oblasti vzdelávania poslanci schválili požiadavku Gymnázia vo Vranove nad Topľou, ktorému pridelili 30.000 eur na druhú etapu archeologického výskumu národnej kultúrnej pamiatky Vodný hrad. Objekt sa nachádza v ich areáli. Výskumné práce nenarušia vyučovací proces. Predseda PSK Peter Chudík informoval, že sa pravdepodobne táto plocha – vnútorný areál školy - dlhodobo prenájme Mestskému úradu vo Vranove nad Topľou, aby sa radnica mohla uchádzať o eurofondy.

K menším zmenám dochádza aj v bežnom rozpočte. Kraj dofinancuje dotácie verejným a neverejným poskytovateľom sociálnych služieb a vykonávateľom opatrení sociálno-právnej ochrany v objeme 8000 eur. Suma 5278 eur pôjde ako účelová dotácia pre Agentúru regionálneho rozvoja PSK na spolufinancovanie europrojektu OSIRIS, nakoľko kraj je zakladateľom tejto agentúry.