Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Reštaurátorský ateliér v Levoči radí rok 2015 medzi veľmi úspešné

Na snímke reštaurátorka Oblastného reštaurátorského ateliéru v Levoči čistí od nánosov prachu jednu zo sôch z oltára Štyroch svätých Jánov z Kostola svätého Jakuba v Levoči 19. januára 2016. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Medzi finančne i objemom prác najnáročnejšie reštaurátorské projekty v minulom roku patrí obnova interiéru a exteriéru Baziliky sv. Jakuba v Levoči.

Levoča 19. januára (TASR) – Oblastný reštaurátorský ateliér (ORA) v Levoči má podľa slov jeho riaditeľa Ivana Tkáča za sebou úspešný rok 2015. „Rozhodne môžeme povedať, že po bilancovaní minuloročných výsledkov radíme rok 2015 k veľmi úspešným. Realizovali sme množstvo zákaziek po celom Slovensku a mali sme to šťastie, že investori boli solventní a všetky zrealizované práce uhradili v plnej výške,“ zhodnotil Tkáč.

Medzi finančne i objemom prác najnáročnejšie reštaurátorské projekty v minulom roku podľa neho určite patrí obnova interiéru a exteriéru Baziliky sv. Jakuba v Levoči. V minulom roku sa podarilo ukončiť práce na reštaurovaní južnej fasády kostola a jej východnej časti, táto obnova si vyžiadala takmer 116.000 eur. „Čo sa týka interiéru, hlavne sa nám podarilo dokončiť obnovu Hlavného oltára, dielo Majstra Pavla z Levoče, ktorý je najvyšší drevený gotický oltár na svete, a tiež ukončiť reštaurátorské práce na oltári Vianočnej predely,“ doplnil Tkáč. Práve 2. etapa obnovy hlavného oltára si vyžiadala vlani najviac investícií, viac ako 176.000 eur zafinancovala Messerschmittova nadácia.



Z ďalších projektov spomenul aj kompletné reštaurátorské práce na budove Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči na Mäsiarskej ulici, kde sa zrealizovala obnova interiéru, exteriéru, kamenných prvkov i dreveného stropného trámu. Tieto práce si vyžiadali viac ako 43.000 eur. Levočskí reštaurátori vlani zrealizovali práce za viac ako 672.000 eur.

V obnove exteriéru Baziliky sv. Jakuba bude ORA pokračovať aj tento rok, konkrétne na západnej časti južnej fasády a na samotnej veži kostola. Novú tvár dajú levočskí reštaurátori aj Oltáru štyroch svätých Jánov, ktorý sa taktiež nachádza v Bazilike sv. Jakuba, postavený bol v roku 1520 a jeho autorom je Majster Pavol z Levoče. Pred vianočnými sviatkami došlo k rozobratiu tohto oltára, v súčasnosti na ňom a v levočských ateliéroch prebiehajú prieskumné reštaurátorské práce a následne bude pokračovať samotné reštaurovanie. „Je to v dôsledku toho, že sa plynule pokračuje v obnove interiéru kostola a pre jeho skrášlenie bude slúžiť aj tento zreštaurovaný Oltár štyroch Jánov. Čo sa týka rozsahu, tak sa to nedá porovnávať s obnovou Hlavného oltára Majstra Pavla z Levoče, ale je to tak isto veľmi pekná práca, pretože dielo Majstra Pavla je vždy jedinečné. Necháme sa prekvapiť, či sa pri prieskumných prácach podarí objaviť aj na Oltári štyroch Jánov niečo zaujímavé,“ dodal Tkáč.

Okrem Baziliky sv. Jakuba v Levoči chce ORA úspešne dokončiť reštaurovanie gotických nástenných malieb v Ludrovej a pokračovať v reštaurovaní predrománskych nástenných malieb v Kostoľanoch pod Tríbečom. „Ide o historicky najvýznamnejšie projekty. Uplynulý úspešný rok nás zaväzuje pokračovať v kvalitnej práci aj v ďalšom období,“ uzavrel Tkáč.