Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

Rozpočet Prešovského kraja sa navýši o takmer 830.000 eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

V časti kapitálových výdavkov sa rozpočet upravuje o 127.600 eur.

Prešov 28. októbra (TASR) – Vďaka dobrému výberu daní a ďalším príjmom si Prešovský samosprávny kraj (PSK) môže dovoliť navýšiť tohtoročný rozpočet o takmer 830.000 eur. Ide v poradí o šiestu tohtoročnú úpravu rozpočtu smerom nahor a to v príjmovej aj vo výdavkovej časti, ktorú schválili krajskí poslanci. Najviac finančných prostriedkov pôjde na sociálne zabezpečenie, kde bol rozpočet navýšený o 400.000 eur, oblasť kultúry si prilepší o 300.000 eur a na vzdelávanie a do dopravy smeruje zhodne po viac ako 100.000 eur. Informovala o tom vedúca odboru financií Úradu PSK Mária Holíková. Zároveň kraj urobil presuny z bežných výdavkov do kapitálovej časti rozpočtu. Tieto prostriedky sú určené na investície.

„Do oblasti kultúrnych služieb navyšujeme rozpočet o 300.000 eur a v sociálnej sfére o 400.000 eur. Toto navýšenie na kultúru a sociálne zabezpečenie budeme riešiť z lepšieho výberu daní z príjmov fyzických osôb, ako aj nedaňových príjmov, ktoré si vytvára PSK a budú smerované do oblasti bežných výdavkov. Jednak na posilnenie hmotnej zainteresovanosti zamestnancov, ako aj na riešenie prevádzkových potrieb jednotlivých organizácií,“ uviedla Holíková.

V časti kapitálových výdavkov sa rozpočet upravuje o 127.600 eur. Finančné prostriedky sú nasmerované hlavne na riešenie havarijných stavov na školách a v sociálnych zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti krajskej samosprávy. Holíková menovala Centrum sociálnych služieb Domov pod Tatrami v Batizovciach (okres Poprad), kde pre vysokú vlhkosť musia odizolovať historický objekt Lipa, na čo vyčlenili 35.500 eur. Čiastku 25.900 eur schválili pre Strednú pedagogickú školu v Levoči na rekonštrukciu a modernizáciu technologického zariadenia na ohrev vody v internáte. Škole v prírode Detský raj sumou viac ako 65.700 eur dofinancuje kraj rekonštrukciu kotolne a vykurovacej sústavy. Do zariadenia pre seniorov a DSS v Medzilaborciach pôjde 16.770 eur na kanalizačné potrubie a šachtu.

„V oblasti kultúry sme vyčlenili finančné prostriedky na výstavbu prístrešku pre depozitár pre Vihorlatské múzeum Humenné a zabezpečíme aj presťahovanie zvyšnej časti depozitára do priestorov Obchodnej akadémie v Humennom,“ doplnila Holíková.

V kapitole bežné výdavky samosprávny kraj upravil rozpočet o sumu takmer 130.000 eur, ktorú presunie pre Dopravný podnik mesta Prešov za služby vo vnútroštátnej doprave. Prešovský mestský dopravca zabezpečuje obslužnosť pre deväť obcí, kde tieto služby neposkytuje SAD-ka. Týka sa to obcí Bzenov, Haniska pri Prešove, Záborské, Malý Šariš, Fintice, Ľubotice, Ruská Nová Ves, Teriakovce a mesta Veľký Šariš.

Krajskí poslanci schválili aj dotáciu vo výške 15.000 eur na základe výzvy pre oblasť športu z vlastných príjmov PSK. V stanovenej lehote na doručovanie žiadostí prišla jediná žiadosť od hádzanárskeho klubu Tatran Prešov na financovanie cestovných nákladov na leteckú prepravu na zápasy Ligy majstrov.