Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

V Tatrách natáčajú filmári rozprávku Sedem zhavranelých bratov

Na snímke český herec Lukáš Příkazký a česká herečka Martha Issová počas nakrúcania jedného zo záberov rozprávky Sedem zhavranelých bratov pri potoku Biela voda v Bielovodskej doline vo Vysokých Tatrách 4. júla 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Filmári aktuálne pracujú v piatom stupni ochrany prírody na brehu potoka Biela voda. Pri natáčaní filmový štáb pracuje s niekoľkými havranmi.

Tatranská Javorina 4. júla (TASR) – V Bielovodskej doline vo Vysokých Tatrách neďaleko poľských hraníc, v týchto dňoch nakrúcajú filmári novú rozprávku podľa predlohy Pavla Dobšinského, nesie názov Sedem zhavranelých bratov. „Je to rozprávka obohatená o filmové motívy, ale je to ľudová slovesnosť a patrí to k Slovensku, tak ako patrí k Slovensku Bielovodská dolina, krásne prostredie, v ktorom sa tento príbeh odohráva. Je tu pokoj a my už k dnešnému dňu máme natočených 36 hodín záznamu, sme v druhej tretine natáčania,“ priblížil producent Ľubomír Slivka.

Filmári aktuálne pracujú v piatom stupni ochrany prírody na brehu potoka Biela voda, čo si plne uvedomujú a rešpektujú to. V Tatrách už zažili rôzne počasie, mraky, dážď, búrku ale i slnko, ktoré v Bielovodskej doline bolo práve dnes. „To všetko k tým horám patrí a usilujeme sa pružne reagovať. Dnešný deň sme potrebovali slnečný, pretože práve natáčame stretnutie hlavnej ženskej postavy s princom a ich zásnuby a vyšlo nám to,“ dodal Slivka.



Štáb pracuje s havranmi

Na snímke jeden z cvičiteľov zvierat s havranom počas nakrúcania jedného zo záberov rozprávky Sedem zhavranelých bratov pri potoku Biela voda v Bielovodskej doline vo Vysokých Tatrách 4. júla 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Pri natáčaní filmový štáb pracuje s niekoľkými havranmi, čo niekedy zdržuje a práca so zvieratami si vyžaduje viac času na prípravu. „Robíme to už 30 rokov, dokonca máme jedného krkavca, ktorý účinkoval i v Arabele. Ročne robíme s kolegom okolo 50 titulov. Výcvik zvierat na filmovanie si vyžaduje lásku k zvieratám a veľké množstvo času, ale musím povedať, že s režisérkou Alice Nellis sa pracuje veľmi dobre, pretože je veľmi tolerantná,“ konštatoval koordinátor zvierat Václav Tomšovský. S filmármi často spolupracuje dokonca aj na tvorbe scenára tak, aby sa zvieratám prispôsobil.

„Aj herci vyžadujú trpezlivosť, ale prišla som na to, že zvieratá a zvlášť havrany sú na tom ešte horšie. Takže tu aj my herci musíme sklapnúť a čakať, kým sa zvieratá umúdria,“ konštatovala herečka Martha Issová, ktorá v rozprávke stvárňuje hlavnú postavu sestry siedmich zhavranelých bratov. Filmárčenie priamo v prírode si užíval celý štáb, predstaviteľ princa Lukáš Příkazký to má dokonca radšej, ako pracovať niekde v štúdiu. „My sme hľadali krajinu, ktorá má dynamiku, tu sme našli všetko, čo potrebujeme. Keď človek v prírode točí, je treba sa tomu prispôsobiť,“ zdôraznila režisérka Nellis.



Štáb prekvapil medveď

Na snímke klapka pred jedným zo záberov počas nakrúcania jedného zo záberov rozprávky Sedem zhavranelých bratov pri potoku Biela voda v Bielovodskej doline vo Vysokých Tatrách 4. júla 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Štáb natáča aj na Orave v Zuberci a zároveň na hrade Zvíkov v Českej republike. Pracovali aj v Terchovej v časti Štefanová, kde ich prekvapil medveď. "Štáb tam nechal po sebe žemle, prišiel tam o tretej ráno medveď, tí chlapci, ktorí nám strážili čarodejnícku chalúpku sa schovali dovnútra, medveď dojedol, čo štáb po sebe zanechal a odišiel. Teraz už všetci vedia, že žiadne jedlo po sebe netreba nechávať,“ priblížil jednu zo skúseností z natáčania Slivka.

Rozprávka sa natáča v česko-slovenskej koprodukcii a nedala by sa podľa producenta Slivku realizovať bez podpory Audiovizuálneho fondu. Rodičov zhavranelých bratov hrajú Maroš Geišberg a Jana Oľhová. Objavia sa tu však aj ďalší slovenskí herci ako Miroslav Noga, či Ivan Vojtek a Kristína Svarinská, ktorá hrá jednak slúžku, no zároveň tlmočí slová hlavnej protagonistky, ktorá je v celom filme nemá. Rozprávačkou príbehu bude Zuzana Kronerová. „Sme radi, že našou troškou prispejeme k tomu, že ďalšia naša rozprávka zo Slovenska ostane zaznamenaná a bude k dispozícii deťom,“ konštatoval Slivka s tým, že nová sfilmovaná verzia rozprávky Sedem zhavranelých bratov bude mať premiéru na jar budúceho roku v kinách a počas Vianoc 2015 ju uvidia diváci aj v televíznom vysielaní. Rozprávka bude predabovaná do českého i slovenského jazyka.

Na snímke havran zabalený v šatke počas nakrúcania počas nakrúcania jedného zo záberov rozprávky Sedem zhavranelých bratov pri potoku Biela voda v Bielovodskej doline vo Vysokých Tatrách 4. júla 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš