Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Sabinovčania si dnes pripomenuli 71 rokov od oslobodenia mesta

Erb mesta Sabinov Foto: Heraldický register

Primátor Sabinova Peter Molčan vo svojom príhovore pripomenul, aké obete si vyžiadala vojna v samotnom meste aj v jeho okolí.


Sabinov 21. januára (TASR) – Sabinovčania si dnes pripomenuli 71. výročie oslobodenia mesta počas druhej svetovej vojny. Pri tejto príležitosti sa konal pietny akt kladenia vencov pri Pamätníku obetí 2. svetovej vojny na Námestí slobody. Stretli sa pri ňom zástupcovia mesta, štátnych organizácií a tretieho sektora, tiež niekoľko žijúcich účastníkov vojny.

Primátor Sabinova Peter Molčan vo svojom príhovore pripomenul, aké obete si vyžiadala vojna v samotnom meste aj v jeho okolí. Oslobodenie prišlo 21. januára a ľudia si mohli vydýchnuť od priamej hrozby útokov. Ale mnohí stratili svojich najbližších. Táto dnešná pietna spomienka patrí práve im.

Primátor tiež spomenul, že mesto si v tomto roku (18.4.) pripomenie 50. výročie udelenia filmového Oscara filmu Obchod na korze, ktorý bol natočený v Sabinove. Režírovali ho Elmar Klos a Ján Kádar a v hlavnej úlohe sa predstavil Jozef Kroner, ktorý stvárnil postavu Tóna Brtku. Bol to film o transportoch Židov do koncentračných táborov a arizácii ich majetku. "Film hovoril o holokauste. Preto som pripomenul, že z 1068 židovských obyvateľov zo Sabinova a okolia prežilo koncentračné tábory iba 63 ľudí. Ostatní sa nevrátili. Zmizli aj celé rodiny. To znamená, že to veľmi postihlo Sabinov," uviedol Molčan.

Primátor vo svojom príhovore apeloval na súčasníkov, aby si takéto medzníky pripomínali a nezabúdali na obete vojny. Presné štatistiky o padlých Sabinovčanoch v období 2. svetovej vojny mesto nemá.