Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Samosprávy hodnotia priebeh zimnej univerziády veľmi dobre

Na snímke logo Svetovej zimnej univerziády 2015 na oblečení pre dobrovoľníkov Foto: TASR/Oliver Ondráš

Samosprávy z tatranského regiónu dnes na tlačovej konferencii zhodnotili svoje pôsobenie na Svetovej zimnej univerziáde, ktorá sa konala od 24. januára do 1. februára na Štrbskom Plese a v Osrblí.

Poprad 3. februára (TASR) – Samosprávy z tatranského regiónu dnes na tlačovej konferencii zhodnotili svoje pôsobenie na Svetovej zimnej univerziáde (SZU), ktorá sa konala od 24. januára do 1. februára na Štrbskom Plese a v Osrblí. Konštatovali, že všetko sa podarilo zrealizovať bez väčších problémov, na druhej strane sú presvedčení, že na národnej úrovni sa nedostatočne využil organizačný, ľudský a odborný potenciál regiónu, ktorý má bohaté skúsenosti s organizáciou významných podujatí z minulosti.

"Zahraniční predstavitelia ocenili najmä srdečnosť ľudí, ktorí prišli a povzbudzovali športovcov, alebo sa inak podieľali na organizácii. Musím povedať, že nám naozaj všetko vyšlo, nikto nám nič nevyčítal. Je veľmi ťažké odhadnúť, koľko ľudí na SZU zavítalo, ale ja osobne z toho, čo som videl, keď som sa na Štrbskom Plese osobne pohyboval, si myslím, že za celý týždeň tam bolo okolo 50.000 návštevníkov," zhodnotil starosta obce Štrba Michal Sýkora.

Na sprievodnom programe tatranského regiónu predovšetkým participovali samosprávy miest a obcí Štrba, Poprad, Veľká Lomnica, Svit, Kežmarok, Liptovská Teplička, Vysoké Tatry a Spišská Belá. Podieľali sa však na ňom aj ďalšie miestne organizácie z oblasti kultúry, športu a cestovného ruchu. Počas SZU Prešovský samosprávny kraj v spolupráci so školami zorganizoval výlety pre 900 žiakov a študentov základných a stredných škôl, aby mali možnosť zažiť univerziádu a zároveň sa dozvedieť viac o atraktivitách celého regiónu. Na zabezpečení programu sa podieľalo viac ako 300 dobrovoľníkov a pracovníkov tatranských inštitúcií a celková hodnota príspevku regiónu tak podľa odhadov presiahla viac ako 100.000 eur. "Je potrebné tiež vyzdvihnúť prácu cestárov a našich pracovníkov, ktorí zvládli aj situáciu so snehovou kalamitou, všetko potrebné sa podarilo zabezpečiť aj polícii a nič vážne sa počas univerziády aj vďaka nej neudialo," upozornil Sýkora.

Hlavný prínos SZU je najmä z hľadiska budúceho rozvoja cestovného ruchu. "Pretože sa podarilo upraviť bežecké trate tak, že budú využívané návštevníkmi celého tatranského regiónu aj v budúcnosti. Podarilo sa ich aj vylepšiť, a to zabezpečením osvetlenia a umelého zasnežovania," konštatoval šéf športovo-technickej komisie SZU Peter Chudý. Zároveň sa podľa neho podarilo obnoviť skokanský mostík a vytvoriť na ňom také podmienky, ktoré bude možné ponúknuť na tréningové a výcvikové tábory. To tiež prinesie zvýšenie návštevnosti a vyťaženosti ubytovacích kapacít, ktoré v regióne sú. Medzinárodná lyžiarska federácia zároveň podľa Chudého po skončení SZU konštatovala, že svetový pohár zvládne Štrbské Pleso zorganizovať ako jedno z najlepších svetových lyžiarskych stredísk.

Podľa Sýkoru sa tak znovu ukázalo, že Štrbské Pleso a Tatry ako také sú schopné zorganizovať podujatie svetového formátu a región sa vie v prípade potreby spojiť. "V podstate nám je aj ľúto, že univerziáda už skončila. Budeme sa však opäť uchádzať o organizáciu svetového podujatia a myslím si, že podľa ohlasov, ktoré sú po univerziáde, máme šancu v regióne opäť privítať svetových športovcov. Všetko je však otázka peňazí. Šport je určite najlepšia reklama," uzavrel Sýkora.