Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Šarišský hackathon sa začal panelovou diskusiou

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Podujatie potrvá do nedele 20. mája.

Prešov 18. mája (TASR) – Panelovou diskusiou na tému Smart City sa začal v piatok v Prešove 1. Šarišský hackathon, ktorý dáva priestor inováciám užitočným širokej verejnosti. Podujatie potrvá do nedele 20. mája. Hlavným organizátorom je mesto Prešov, ktoré ho spolu s partnermi pripravilo pre programátorov, dizajnérov, grafikov a študentov. Zúčastniť sa na ňom môžu všetci zanietenci programovania, ktorí majú nápad, ako využiť dostupné dáta vo virtuálnom svete v prospech spoločnosti.

Tlačový referent Mestského úradu v Prešove Milan Grejták informoval, že hneď po skončení panelovej diskusie sa bude programovať na prešovskej Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej na Plzenskej ulici, v ďalších dňoch aj na radnici. Na podujatí sa vytvorí niekoľko tvorivých tímov, ktoré budú intenzívne pracovať na zvolenom zadaní z oblasti dopravy a mobility, ekonomiky či geografie. Budú sa tvoriť mobilné aplikácie, weby a kreatívne využívať dostupné dáta a informácie.

Programátori môžu efektívne využiť údaje o mestskej hromadnej doprave, zaujímavo vizualizovať geo dáta mesta, prepojiť údaje z ekonomickej oblasti samosprávy a tvoriť jednoduché a inovatívne riešenia v prospech Prešovčanov a všetkých, ktorých tieto aplikácie oslovia. Zároveň odprezentujú návrhy na inteligentné riešenia, ktoré môžu skvalitniť život Prešovčanom a zjednodušiť prístupnosť k informáciám všetkým, ktorí prešovský web radi navštevujú.

"Účastníci sú motivovaní finančnými cenami a my sa tešíme na aplikácie, ktoré nám všetkým akýmkoľvek spôsobom pomôžu," povedal Grejták.

Doplnil, že mesto Prešov poskytuje najviac otvorených dát spomedzi všetkých samospráv. Získalo tiež prestížne ocenenie CENA ITAPA 2017. Aj preto sa na jeho pôde uskutočňuje tento prvý programátorský maratón.

Podrobný program podujatia je zverejnený na webstránke mesta.