Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Šermiarska skupina Páni Spiša pôsobí v regióne už 20 rokov

Na snímke súboj dobových bojovníkov zo šermiarskej skupiny Domini Scepusii - Páni Spiša počas vystúpenia na Spišskom hrade 21. mája 2015. Foto: FOTO TASR - Oliver Ondráš

Skupina, ktorá má v súčasnosti asi 30 členov, je už dlhé roky súčasťou Spišského hradu, kde vystupuje so svojimi predstaveniami zameranými predovšetkým na stredovek.

Spišské Podhradie 21. mája (TASR) – Šermiarska skupina Domini Scepusii - Páni Spiša pôsobí v regióne už viac ako 20 rokov. "Oficiálne síce bola založená v roku 1995, ale fungovať sme začali už niekoľko rokov predtým. Rok 2015 je pre nás aj napriek tomu symbolický, keďže si pripomíname 20. výročie nášho vzniku," uviedol pre TASR vedúci skupiny Miloslav Vanc.

Skupina, ktorá má v súčasnosti asi 30 členov, je už dlhé roky súčasťou Spišského hradu, kde vystupuje so svojimi predstaveniami zameranými predovšetkým na stredovek. Imituje však aj boje starých Slovanov, Vikingov, dokonca Rimanov, a to z obdobia od 11. do 17. storočia. Okrem Spišského hradu však vystupuje aj na iných slovenských hradoch i v zahraničí. "Podľa potreby a záujmu sa dokážeme prispôsobiť, vyzbrojiť a obliecť, v tomto smere sme flexibilní. Dokážeme improvizovať aj podľa potreby vedenia Spišského hradu, podľa toho, aký je program, či už je orientovaný na stredovek, barok, renesanciu. Vieme tomu prispôsobiť aj naše kostýmy," objasnil Vanc.



Podľa neho je dosť náročné sa naučiť bojové umenia príslušné k tomu-ktorému historickému obdobiu. Všetko však závisí od kondície, dá sa začať v každom veku. Dobrý šermiar potrebuje podľa Vanca minimálne desať rokov na to, aby zvládol základy školy bojového umenia, pričom každá z nich je iná. Francúzska i talianska je typická galantnosťou, nemecká i španielska zase svojou strohosťou. "Najnáročnejšie bolo, keď sme pred tými rokmi začínali trénovať. Vtedy sme nemali o tom informácie, všetky body predstavenia sme skúšali na vlastnej koži a zranení bolo niekoľko, kým sme došli k štádiu dokonalosti. Teraz je to jednoduchšie, je stále viac a viac informácií o školách bojového umenia z viacerých krajín a s rôznymi druhmi zbraní," konštatoval Vanc, ktorý učí šermiarstvo aj v Centre voľného času. Súčasťou tréningu je fyzická príprava, čosi z histórie šermu, ale napr. aj lukostreľba, aby dokázali deti zaujať.

Pozrite si galériu k podujatiu:


"Dá sa povedať, že dobrá sezóna pre nás je vtedy, keď ľudia z hradu odchádzajú spokojní a usmievajú sa. Teší nás aj to, že väčšina ľudí, čo sem prídu, sa po rokoch opäť vracajú a prihlásia sa u nás, že opäť videli niečo nové a iné. Keď máme na začiatku sezóny program pre deti, tak tie potom ešte raz prídu s rodičmi a na konci sezóny dotiahnu aj svojich starých rodičov," dodal Vanc. Náročné, najmä finančne a časovo, pri fungovaní šermiarskej skupiny je podľa neho predovšetkým zabezpečenie si kostýmov a zbraní. Napr. jeden kostým, ktorý spĺňa všetky atribúty historického oblečenia, stojí aj 3000 eur. "Väčšinu zbraní vyrábam ja a máme aj krajčírky, ktoré vedia vyrobiť kostým tak, aby ladil s dobou," dodal Vanc. Verí, že aj nová letná sezóna na Spišskom hrade, ktorú odštartovali začiatkom mája, sa vydarí a aj vďaka ich vystúpeniam budú návštevníci odchádzať spokojní.