Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Prešovský kraj

Slovania včasného stredoveku dajú bodku za projektom

Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou.
Foto: TASR/František Iván

Na archeofestivale v Hanušovciach nad Topľou si návštevníci budú môcť vyskúšať zhotovovanie keramiky v ruke i na hrnčiarskom kruhu, kováčstvo či prácu so železom.

Hanušovce nad Topľou 29. septembra (TASR) – Posledný septembrový deň vyvrcholí v Archeoparku Živá archeológia v Hanušovciach nad Topľou päťmesačné putovanie za dávno zabudnutými dejinami. Posledný diel z cyklu Stretnutia s dejinami v archeoparku má názov Slovania včasného stredoveku, ktorý si návštevníci môžu prísť pozrieť v sobotu 30. septembra od 14. do 18. h. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Informovala o tom riaditeľka Krajského múzea v Prešove Mária Kotorová.

"Premiestňovali sme sa v čase do staršej doby kamennej, mladšej doby kamennej, doby bronzovej i železnej. Posledným stretnutím sa približujeme k našim priamym pokrvným predkom – Slovanom," uviedla riaditeľka. Podľa jej ďalších slov ich tentoraz nebudú až tak zaujímať historické fakty a dejinné udalosti, známe z písomných prameňov, ale budú chcieť život Slovanov zažiť na vlastnej koži.

"Pokúsime sa preniesť k našim genetickým prapradedom a nahliadnuť do ich každodennosti i sviatočného života, vyskúšame si ich remeslá, ochutnáme ich chlieb upečený v replike chlebovej pece a budeme sledovať jedinečnú sklársku šperkársku pec, ktorá je replikou archeologického nálezu sklárskej pece na šperky z 9. storočia nájdenej v Bratislave. Na Slovensku je to jediná replika sklárskej pece, takéto technologické zariadenia sú výnimočné aj inde v Európe," doplnila Kotorová

Na archeofestivale si návštevníci budú môcť vyskúšať zhotovovanie keramiky v ruke aj na hrnčiarskom kruhu, kováčstvo a prácu so železom, obrábanie políčka, tkanie, zdobenie textilu či pletenie z prútia. Zvedavci si môžu obliecť výstroj slovanského a stredovekého bojovníka, skúsiť lukostreľbu i bojové techniky. Ale aj ochutnať slovanskú kašu, pečený chlieb, med a medovníky. Pečenie chleba a vypaľovanie sklárskej pece sa budú sledovať ako archeologické experimenty.

Vďaka projektu návštevníci Archeoparku Živá archeológia mali možnosť interaktívne spoznávať asi 30.000 rokov trvajúce dejiny.