Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Prešovský kraj

V Tatrách hrozia malé lokálne lavíny

Ilustračné foto Foto: TASR/HZS

Dnes ráno bolo na horách takmer všade zamračené počasie so silnou hmlou, na mnohých miestach doplnené o slabé mrholenie.

Liptovský Hrádok 20. októbra (TASR) - Zrána trvajúce malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, sa na vrcholoch Vysokých Tatier vplyvom očakávaného sneženia počas dňa mierne stupňuje. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku.

"Lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter. Výskyt spontánnych splazov a malých lavín je možný najmä zo strmých skalných platní, kde dochádza pri súčasnom oteplení k podmáčaniu snehovej pokrývky. Uvoľnenie snehových splazov a menších lavín je možné aj pri mechanickom zaťažení snehovej pokrývky v miestach, kde bolo naviate väčšie množstvo snehu," uviedol lavínový špecialista.

Dnes ráno bolo na horách takmer všade zamračené počasie so silnou hmlou, na mnohých miestach doplnené o slabé mrholenie. "Na hrebeňových partiách Nízkych Tatier sme zaznamenali aj slabé sneženie a krúpky zo zamrznutého mrholenia," doplnil Richnavský. Teplota vzduchu v najvyšších polohách sa pohybovala v rozpätí od mínus štyroch stupňov do mínus jedného stupňa Celzia, v stredných polohách boli aj štyri stupne nad nulou. Fúkal premenlivý vietor s rýchlosťou do 20, v nárazoch miestami až do 35 kilometrov za hodinu.

Za posledných 24 hodín pripadlo iba v najvyšších polohách do dvoch centimetrov nového vlhkého snehu. Celková výška snehovej pokrývky poklesla a už aj v najvyšších polohách je skôr nesúvislá. Sneh je s výnimkou najvyšších polôh a severných závetrí vlhký až kašovitý a v teréne je nerovnomerne rozložený.