Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Snežné psy si prišlo pod Lomnický štít pozrieť približne 5000 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Oliver Ondráš

Okrem psíkov bol pre ľudí lákadlom aj bohatý zábavný program.

Tatranská Lomnica 10. februára (TASR) - Pod Lomnický štít prišlo v sobotu na podujatie Snežné psy približne 5000 ľudí. Okrem štvornohých priateľov človeka tam mohli stretnúť aj zaujímavých hostí.

"Chceme, aby deti videli psíkov naživo. Mnoho ich doma nemá, alebo nemôže mať. Snažíme sa im tak priblížiť aj život psích záprahov, ako spolu psíky žijú a komunikujú medzi sebou. Chceme im tiež ukázať, ako sa pes dá vycvičiť a čo všetko zvládne a ako dokáže pomôcť človeku, ale aj to, že mu vie zachrániť život," priblížil pre TASR cieľ podujatia organizátor Lukáš Brodanský.

Víkendové podujatie pozostáva podľa neho z dvoch nosných častí. Tá prvá sa odohráva na pódiu, kde si diváci môžu pozrieť rôzne hudobné či tanečné vystúpenia. O zábavu sa staral moderátor Andrej Bičan. "Všetci sme vsádzali na tradičný program, ale najväčší záujem bol o youtubera Goga," priblížil organizátor s úsmevom. Druhá časť sa odohráva v teréne. "Deti si môžu vyskúšať cestu polárnika alebo tú Od pólu k pólu, čo je niekoľko zastavení s úlohami pre malých Eskimákov, ako je napr. lovenie ryby, hľadanie odmeny v bludisku alebo zapriahanie snežných psov," poznamenal. Deti mohli tiež okrem iného spoznať naozajstného polárnika Amundsena, ktorého reprezentovala živá socha s jeho podobizňou.

Okrem toho je v areáli pripravená špeciálna aréna pre snežné záprahy. "Dnes sme ich mali päť a všetky deti, ktoré sa chceli povoziť, mali tú možnosť," vysvetlil. Záujemcovia sa mohli tiež odfotiť pri dvoch bernardínoch s rumovými súdkami. "Mali sme dva špeciálne lavínové psy a tiež tzv. hladkací záprah," povedal Brodanský s tým, že všetky pochádzajú zo Slovenska.

Horskí záchranári, ktorí s organizátormi spolupracujú už niekoľko rokov, mali pre záujemcov pripravené ukážky svojej práce. Išlo najmä o vyhľadávanie zasypaného človeka v lavíne.

"Každé dieťa, ktoré si so sebou donieslo plyšového psíka, dostalo darček a rovnako tomu tak bude aj v nedeľu," poznamenal Brodanský s tým, že ich v sobotu rozdali tisíc. Podujatie na medzistanici Štart a na svahu Čučoriedky západ bude podľa Brodanského pokračovať s jemnými obmenami aj v nedeľu (11.2.).