Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Prešovský kraj

Spišská Belá chce opäť zakázať používanie zábavnej pyrotechniky

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Primátor mesta Štefan Bieľak podotkol, že takéto nariadenie v meste platilo do roku 2014.

Spišská Belá 18. októbra (TASR) - Mesto Spišská Belá pripravuje opätovné zavedenie zákazu používania zábavnej pyrotechniky na území mesta počas celého roka s výnimkou v čase od 31. decembra od 18.00 h do štvrtej hodiny ráno 1. januára. Primátor mesta Štefan Bieľak podotkol, že takéto nariadenie v meste platilo do roku 2014.

V tom čase bolo nariadenie zrušené z dôvodu, že štát zrušil zákon, ktorý dával mestám a obciam možnosť regulovať používanie zábavnej pyrotechniky na svojom území. Novelizáciou zákona o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii mestá a obce opätovne dostali túto kompetenciu. V prípade nášho mesta sa navrhuje rovnaká regulácia aká platila do roku 2014,“ uviedol Bieľak. Podľa jeho slov by používanie zábavnej pyrotechniky platilo v priebehu celého roka, výnimkou by bolo len oslavovanie príchodu nového roka. Zákaz by teda neplatil od Silvestra 31. decembra v čase od 18.00 h do 04.00 h ráno nasledujúceho dňa už v novom roku.

Samospráva Spišskej Belej na svojej internetovej stránke zverejnila návrh všeobecne záväzného nariadenia, ktorým sa bude regulovať používanie zábavnej pyrotechniky a iných pyrotechnických výrobkov. Pripomienky k návrhu tohto nariadenia je možné zasielať písomne na adresu mestského úradu v Spišskej Belej, prípadne prostredníctvom emailu na jneupauerova@spisskabela.sk. Pripomienky môžu obyvatelia mesta posielať do 31. októbra. „O tomto nariadení budú rokovať poslanci mestského zastupiteľstva. Po jeho schválení by malo toto nariadenie platiť už od začiatku decembra,“ uzavrel Bieľak.