Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Deti z detského domova si vyskúšali lezenie s horskými vodcami

Na snímke chlapec zlaňuje stenu počas Medzinárodného dňa detí s horskými vodcami v kameňolome v Tatranskej Kotline vo Vysokých Tatrách v nedeľu 1. júna 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Skupina horských vodcov sa venovala deťom zo Spišského Štiavnika, z Tatranskej Lomnice a Spišskej Teplice pri príležitosti ich dnešného sviatku.

Tatranská Kotlina 1. júna (TASR) – Pri príležitosti osláv Medzinárodného dňa detí sa dnes skupina horských vodcov v Tatranskej Kotline vo Vysokých Tatrách venovala deťom zo Spišského Štiavnika, z Tatranskej Lomnice a Spišskej Teplice, ktoré sú umiestnené v detskom domove, alebo majú náhradných rodičov. Horský vodca Miki Knižka z Mountain Pro Guiding pre TASR uviedol, že hoci sa nepodaril pôvodný plán vziať deti na výstup na Lomnický štít, dnešný deň sa vydaril.

„Deťom sme pripravili náhradný program v Tatranskej Kotline na takej menšej lezeckej stene, kde si mohli vyskúšať lezenie, urobili sme im lanovku, sú tam aj cvičené ferraty, po ktorých liezli, mohli chodiť aj po tenkom lane a tiež vyskúšať si zlaňovanie,“ priblížil program pre takmer dvadsiatku detí Knižka. On sám už dlhšie rozmýšľal pre deti, ktoré nemajú vlastných rodičov, zorganizovať niečo podobné. Podarilo sa to až tento rok, keď sa toto benefičné podujatie stretlo s ohlasom aj u iných horských vodcov.

„Chceli sme deťom ukázať, že sa dajú prekonávať prekážky v živote, avšak hlavný cieľ bol urobiť niečo dobré a priblížiť týmto deťom hory. Ich reakcie boli veľmi pozitívne, páčilo sa im to, hoci niekedy museli prekonať vlastný strach a obavy. Nakoniec boli úplne nadšené a šťastné,“ dodal Knižka s tým, že takáto akcia mala zmysel a veľmi by si prial, aby sa z nej stala tradícia Medzinárodného dňa detí v Tatrách.