Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Na severnom Spiši a v Pieninách pripravili na leto niekoľko noviniek

Na archívnej snímke sa turisti občerstvujú počas jazdy plťou po rieke Dunajec v Pieninskom národnom parku v Červenom Kláštore Foto: TASR/ Oliver Ondráš

V regióne severného Spiša a Pienin budú mať návštevníci k dispozícii tzv. kartu hosťa.

Stará Ľubovňa 31. mája (TASR) – Na novú letnú turistickú sezónu sa v regióne severného Spiša a Pienin pripravili, okrem iného tu budú mať návštevníci k dispozícii tzv. kartu hosťa. Tá umožní vstup do hlavných atrakcií regiónu, reštaurácií, na viaceré športoviská so zľavou či bonusom.


Cesta minerálnych prameňov

"Vyznačených máme už okolo 200 kilometrov cyklotrás a taktiež trás pešej turistiky. Na hrade Ľubovňa pripravili zaujímavú výstavu Dámy a páni, držte si klobúky prezentujúcu pokrývky hláv bývalých československých prezidentov ako T. G. Masaryk, E. Beneš či rakúsko-uhorských panovníkov," priblížil ďalšie z noviniek výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Severný Spiš – Pieniny Aleš Solár. Okrem toho došlo k preznačeniu niektorých turistických chodníkov a k ich čisteniu, tak v Pieninách, ako aj v okolí Starej Ľubovne a Vyšných Ružbachoch. Začína sa aj so značením turistickej trasy Cesta minerálnych prameňov, ktorá spojí 12 významných prameňov regiónu.


Lákadlo Ľubovniansky hrad

"Lákadlom je, ako už tradične, najmä Ľubovniansky hrad, skanzen aj expozícia liehovarníctva v Hniezdnom Nestville park. Pre tých aktívnejších sú pripravení pltníci na rieke Dunajec alebo novooznačené cyklotrasy. V júni otvoria Kúpele Vyšné Ružbachy vonkajšie bazény s prírodným prameňom Izabela a na návštevníkov čakajú aj kúpele v Červenom Kláštore," vymenoval atrakcie regiónu Solár.

Na leto majú na severnom Spiši a v Pieninách pripravených množstvo podujatí, športových i kultúrnych. Okrem iného sa môžu návštevníci v termíne od 7. do 8. júna tešiť na 22. ročník Dní nemeckej kultúry v Chmeľnici, o týždeň neskôr to bude zasa Medzinárodný pieninský pochod dobrej nálady 2014 z prístavu pltí Majere do Červeného Kláštora s deviatimi zastávkami. "Od 20. do 22. júna sa budú konať Zamagurské folklórne slávnosti, 22. júna sa pobeží už 9. ročník Vyšehradského maratónu, ktorý je vôbec jeden z najťažších maratónov v Európe," dodal Solár. Na začiatku júla sa v ľubovnianskom skanzene budú konať aj Cyrilo-metodské slávnosti a na hrade zas koncert Lenky Filipovej. Na Nestville Open Day v Hniezdom privítajú domáci koncom júla niekoľko silných mužov v súťaži Nestville Strong Men, ale aj domácu hudobnú špičku.

Na snímke turisti prichádzajú po ceste k Ľubovnianskemu hradu
Foto: TASR/Oliver Ondráš


"Návštevníci by si v lete nemali nechať ujsť ani Rozprávkový muzikál na hrade Ľubovňa - VIII. ročník hradného divadla s pesničkami, Hana bál, Hradné slávnosti na hrade Ľubovňa, Nočnú prehliadku hradu Ľubovňa so šľachtickými rodmi, Medzinárodný divadelný a filmový festival UmUm'14, Hlavnú púť na horu Zvir, koncert Pavla Hammela a iné podujatia," upozornil Solár. Podrobné informácie o podujatiach nájdu turisti na stránke www.visitspis.sk.


Nové cyklotrasy

Členovia OOCR by radi prilákali do regiónu viac aktívnych ľudí, seniorov a rodiny s deťmi. V duchu budovania značky Najzdravšieho regiónu Slovenska im každoročne napríklad vyznačujú nové cyklotrasy či budujú projekt turistickej Cesty minerálnych prameňov, ktorá revitalizuje a prepojí minerálne pramene v regióne. "Hlavná turistická sezóna je u nás približne do konca októbra, závisí to od počasia. V každom prípade sa hovorí, že v októbri je na Pieninách zlatá jeseň a sfarbenie stromov vytvára práve vtedy neopakovateľnú atmosféru vhodnú na pešiu turistiku, cykloturistiku i splav rieky Dunajec," zdôraznil Solár. Vlani sa v regióne medziročne zvýšil počet návštevníkov o 18 percent na takmer 38.000. Viac prišlo domácich aj zahraničných turistov, spomedzi cudzincov tu najviac pribudli poľskí hostia.