Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

V okolí Starej Ľubovne pribudnú ďalšie cyklotrasy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spájať budú viaceré významné kúpeľné miesta pohraničia.

Stará Ľubovňa 6. júna (TASR) - V okolí Starej Ľubovne pribudnú ďalšie cyklotrasy, vybudujú ich vďaka slovensko-poľského projektu za takmer 4,3 milióna eur. Spájať budú viaceré významné kúpeľné miesta pohraničia. Informoval o tom Miroslav Jaščur z Ľubovnianskeho regionálneho združenia miesta a obcí (ĽRZMaO).

Projekt s názvom „Kúpele poľsko-slovenského pohraničia, identifikovateľný európsky priestor turistiky podporujúcej rozvoj zdravia - I. etapa - výstavby cyklo okruhu spájajúceho kúpeľné miesta Doliny Popradu" je zameraný na hospodárske oživenie regiónu. „To je zabezpečené prostredníctvom spoločného rozvoja kúpeľných miest a upustenia od vzájomnej konkurencie. Aktivity majú byť v prospech miestnej spolupráce a zároveň majú tvoriť silnú konkurenčnú pozíciu vo vzťahu ku kúpeľným oblastiam v Európe v rámci modernej liečebno-rehabilitačnej, rekreačnej a turistickej ponuky," uviedol Jaščur.

Celková dĺžka cyklistického chodníka, čiastočne budovaného i čiastočne vedeného po existujúcich úsekoch ciest s nízkou intenzitou dopravy, predstavuje viac ako 230 kilometrov. Spája pritom viaceré slovenské a poľské kúpeľné mestá pohraničia ako je Krynica, Muszyna, Piwniczna, Szczawnica, Vyšné Ružbachy, Stará Ľubovňa, Ľubovnianske Kúpele, Bardejov a Bardejovské Kúpele. Zároveň prepojí aj ďalšie samosprávy na oboch stranách hranice, ktoré disponujú významným prírodným a kultúrnym bohatstvom. Okrem výstavby nových a označenia existujúcich úsekov trasy projekt zahŕňa aj budovanie i modernizáciu lávok, odpočinkových cyklistických miest a toaliet, či osadenie informačných tabúľ, zvislého značenia i prvkov drobnej architektúry ako sú cyklostojany, lavičky a pod.

„My, ako jeden z partnerov projektu, zabezpečujeme výstavbu viac ako 11-kilometrovej cyklotrasy s asfaltovým povrchom, značenie chodníka s dĺžkou takmer 94 kilometrov po existujúcich cestách, modernizáciu lávky, výstavbu ôsmich odpočinkových cyklistických miest a osadenie rovnakého počtu cyklostojanov i 21 informačných tabúľ. V apríli tohto roku sme začali s výstavbou niektorých plánovaných úsekov cyklochodníkov v obciach Údol, Plaveč, Nová Ľubovňa i Hniezdne a pokračovať budeme aj začiatkom júna vo Vyšných Ružbachoch. Vysprávky poľných ciest častí Panské Lúky, Lacková a Plavnica sú naplánované na začiatok júla, kedy sa začne aj vybudovaním odpočinkových miest," konkretizuje práce ĽRZMaO Jaščur.

Doplnením plánovaného okruhu je aj rad propagačných a informačných aktivít, ktoré zahŕňajú vytvorenie máp, internetovej stránky či mobilnej aplikácie. Práve tá umožní cyklistom plánovať a využívať jednotlivé trasy i spoznávať prírodné krajinné a architektonické atrakcie v regióne.