Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

STARÁ ĽUBOVŇA: Záchranné zložky predstavili verejnosti svoju činnosť

Na snímke mamička s chlapcom skúšajú policajný motocykel počas Dňa záchranárskych zborov v Starej Ľubovni 22. mája 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V rámci Dňa záchranárskych zborov sa dnes Staroľubovňanom na oddychovej zóne pre poštou predstavili hasiči, policajti, samaritáni, ale aj členovia Slovenského Červeného kríža.

Stará Ľubovňa 22. mája (TASR) – Záchranné zložky z okresu Stará Ľubovňa predstavili dnes svoju činnosť verejnosti. V rámci Dňa záchranárskych zborov sa dnes Staroľubovňanom na oddychovej zóne pre poštou predstavili hasiči, policajti, samaritáni, ale aj členovia Slovenského Červeného kríža, zdravotných záchranárov či Horskej záchrannej služby. Ešte pred začiatkom podujatia sa v Kostole sv. Petra a Pavla uskutočnila svätá omša venovaná záchranárom a obetiam ľudských tragédií.



"Tieto zložky rozlične slúžia občanom, väčšina z nich sú veriaci a pri tejto svätej omši sme pamätali na ich obetavosť a službu verejnosti, ale aj na ich kolegov, ktorí pri svojej službe položili život alebo prišli o zdravie," uviedol pri tejto príležitosti ordinár Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR František Rábek. Súčasťou svätej omše bol okrem posvätenia policajnej štandardy aj koncert v podaní Hudby Ministerstva vnútra (MV) SR.

Štátny tajomník MV Marián Saloň vo svojom príhovore zdôraznil, že keď sa takáto akcia plánovala pred piatimi rokmi, museli ju zrušiť pre povodne. "Som veľmi rád, že sa ju podarilo zorganizovať dnes a všetci si budú môcť pozrieť tú príjemnejšiu stránku záchranárskych zložiek. Možno takto oslovíme aj mnohých mladých a v budúcnosti sa stanú našimi kolegami," zdôraznil.

V rámci podujatia sa dnes uskutočnil aj slávnostný sprievod záchranárskych zborov po Okružnej ulici. Občania mohli vidieť i statické ukážky techniky, výstroje a výzbroje, ale tiež dynamické ukážky kukláčov, psovodov či hasičov. Predstavil sa aj športový klub karate a nechýbal ani detský kultúrny program. Základná škola na Komenského ulici pripravila zábavnú humoresku na tému Policajného zboru. Súčasťou podujatia bola aj výstava historickej vojenskej techniky.

"Podarilo sa nám po dlhých rokoch dostať na jedno miesto všetky záchranárske zbory, ktoré v tomto okrese pomáhajú ľuďom a majú v náplni krédo, že ľudí musíme ochraňovať aj s nasadením vlastného života," konštatoval riaditeľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Starej Ľubovni Ján Devera. Na podujatí sa dnes zúčastnilo približne 100 členov záchranárskych zložiek. Občania sa však podľa prešovského krajského policajného riaditeľa Dušana Sabola nemusia báť, že by nemal kto dohliadať v uliciach na bezpečnosť. "Možno by som to nemal hovoriť pred okresným riaditeľom, ale určite sme spokojní s prácou okresného riaditeľstva v Starej Ľubovni, ktoré si plní svoje úlohy často až nad rámec zákona," zhodnotil Sabol.