Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

FOTO: Starú Ľubovňu pred storočnou vodou ochránia štyri hrádze

Na snímke pravobrežná ochraná protipovodňová hrádza na rieke Poprad v Starej Ľubovni 5. novembra 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Celkovo do konca roka odovzdajú vodohospodári do užívania 20 protipovodňových stavieb.


Stará Ľubovňa 5. novembra (TASR) – Obyvatelia Starej Ľubovne majú protipovodňovú ochranu pred storočnou vodou. Pred záplavami ich ochránia štyri novovybudované hrádze pozdĺž obidvoch strán rieky Poprad. Ich celková dĺžka je takmer dva kilometre. Vybudoval ich Slovenský vodohospodársky podnik za viac ako milión eur zo svojich vlastných zdrojov. Dielo dnes slávnostne odovzdal do užívania minister životného prostredia Peter Žiga.

Všetky hrádze sú projektované na storočné povodňové prietoky, ktoré boli vyrátané na 750 až 810 metrov kubických vody za sekundu. S ich budovaním na Mýtnej ulici sa začalo v roku 2013. Žiga uviedol, že už o rok neskôr, hoci ešte nedokončené hrádze, významne ochránili mesto pred povodňami.

Zároveň sa v meste úpravou brehov, kosením hrádzí a náhradnou výsadbou drevín zlepší stav životného prostredia. Protipovodňové opatrenia povedú aj k lepšiemu využitiu priľahlého územia a zvýšeniu hodnoty nehnuteľností, ktoré už nebudú v záplavovom pásme.

Žiga pripomenul, že táto oblasť v povodí rieky Poprad, je dosť rizikovou, čo sa týka záplav. V mesiacoch máj a jún 2010 dosahovala voda tu, na Mýtnej ulici, výšku viac ako dva metre. Voda zaplavila 74 domov, areál deviatich podnikateľských subjektov, strhla mosty a poškodila cesty. Škody vtedy vyčíslili na viac ako milión eur. Slovenský vodohospodársky podnik následne zaradil do svojho plánu prípravu protipovodňových opatrení pre tento úsek rieky Poprad.

"Dnes môžem skonštatovať, že rieka Poprad v Starej Ľubovni je komplexne zabezpečená z pravej aj ľavej strany hrádze v celkovej dĺžke 1900 metrov. To znamená, že ľudia, ktorí bývajú pri tejto rieke, už nemusia mať obavy, keď príde storočná voda, aby boli ohrozené ich životy alebo ich majetky," povedal šéf envirorezortu.

Celkovo do konca roka odovzdajú vodohospodári do užívania 20 protipovodňových stavieb. V rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia je do roku 2020 vyčlenených na protipovodňovú ochranu približne 400 miliónov eur.