Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Štrbské pleso sa zmení na malé Benátky

Štrbské pleso Foto: TASR/Oliver Ondráš

Návštevníkov čaká originálny kultúrny zážitok.

Štrbské Pleso 17. júla (TASR) - V sobotu 19. 7. 2014 sa Štrbské pleso zmení na malé Benátky. Môže za to staro-nové tatranské podujatie pod názvom Benátska noc. „Celé dianie sa sústredí k prístavu člnov na Štrbskom plese so začiatkom o 16.00 h a pokračovaním až do neskorých nočných hodín. Návštevníkov čaká originálny kultúrny zážitok. Pripravená je hra na harfe, vystúpenie hudobnej skupiny BLOOM, živé zrkadlové sochy, ochutnávka vín aj vynikajúce špeciality z grilu od majstrov kuchárov z hotelov na brehu jazera,“ informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Vstup na podujatie je zadarmo, avšak počet lístkov na člny je obmedzený a predávajú sa len priamo v prístave. História Benátskej noci siaha ešte do čias z pred 50-tich rokov, keď si niekoľkokrát kúpeľní hostia ubytovaní na Štrbskom Plese užili večer s člnkovaním, hudbou, tancovačkou, púšťaním lampiónov aj polnočným pálením pramice v strede jazera.

„Nesmierne nás zaujal koncept večernej zábavy pri hladine plesa, a preto sme sa inšpirovali minulosťou. Pramicu na hladine rozhodne páliť nemienime, a tak ako je to počas celého roku, tak aj teraz bude všetko okolo a na plese prebiehať v súlade s požiadavkami ochrancov prírody a s obrovským rešpektom k prírode. Chceme, aby sa ľudia na podujatí cítili príjemne, vychutnali si romantickú atmosféru a potom sa radi v spomienkach, ale aj reálne vracali späť do Tatier,“ dodala Maťašovská. Tatranci veria, že Benátska noc si získa priazeň návštevníkov a zaradí sa na špicu medzi také podujatia ako Medvedie dni, Svište na Plese, či TATRY ICE MASTER, ktoré dokázali prilákať do Tatier desiatky tisíc návštevníkov.

Podujatie je zamerané najmä na páry, a to v akomkoľvek veku. Naprázdno však neprídu ani rodiny s deťmi, užiť si môžu spoločné člnkovanie, vychutnať zase taliansku gastronómiu. Jedna pramica s párom v autentických kostýmoch bude počas podujatia slúžiť na fotenie. Zároveň všetkých člnkujúcich sa čaká bonus v podobe pamätnej fotografie.

„Okolo pódia návštevníkov zaujmú živé sochy, s ktorými sa budú môcť odfotiť. Tie naše však budú iné. Hladina plesa je ako odraz v zrkadle a sochy počas Benátskej noci budú originálne, zrkadlové, tak ako bude originálne aj celé podujatie pre romantikov, ale nielen pre nich. Aj toto podujatie je naplnením filozofie obce vrátiť atraktivitu, ktorá v minulosti robila Štrbské Pleso osobitým a príťažlivým pre návštevníkov. Verím, že toto podujatie sa stane každoročnou tradičnou júlovou aktivitou,“ uzavrel starosta obce Štrba Michal Sýkora.