Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Stredisko SKI Drienica čaká na prvé mrazy, hneď začne zasnežovať

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Keď sa ustáli počasie a pribudne viac hostí, začnú organizovať aj zábavné podujatia a víkendové aktivity.

Drienica 14. novembra (TASR) – Prevádzkovatelia lyžiarskeho strediska SKI Drienica v okrese Sabinov už iba čakajú na prvé mrazy, aby mohli začať so zasnežovaním. Ako uviedol jeho vedúci Dušan Šimko, na zimnú sezónu sa dobre pripravili. Kúpili nové snežné pásové vozidlo, na ktoré získali dotáciu z eurofondov. V stredisku postavili horolezeckú stenu pre deti. Napriek investíciám, ceny skipasov ponechajú na úrovni poslednej sezóny.

"Zatiaľ predpoveď počasia nie je pre nás priaznivá. Keď začne mrznúť, vieme do štyroch dní zasnežiť vleky. Boli by sme radi, keby sme ich dokázali spustiť na Vianoce," povedal Šimko.

Aká bude sezóna, je teraz predčasné hovoriť. Šimko však verí, že novým impulzom na rozvoj turizmu bude ich vstup do novozaloženej Oblastnej organizácie cestovného ruchu, ktorú iniciovalo mesto Prešov. Zakladajúcu listinu podpísali aj tri ďalšie samosprávy Sabinov, Veľký Šariš a obec Drienica a šesť podnikateľských subjektov, medzi nimi aj ich stredisko. "Keby som tomu neveril, tak by sme tam nešli. Veríme, že toto združenie bude mať konečne nejaký zmysel, lebo doteraz existovali len malé spoločenstvá, ktorým štát na nič neprispieval. Novozaložená organizácia vyzerá sľubne, preto očakávame, že budú väčšie možnosti na získanie dotácií. Ale bude to možné až v roku 2017," povedal Šimko. Po dvoch rokoch činnosti, môže združenie získať dotáciu z ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.

 Príspevok z vládneho balíčka na lyžiarske kurzy podľa Šimka nie je veľkým prínosom pre malé strediská. Podľa jeho skúseností pobyty vybavujú školám cestovné kancelárie a tie preferujú veľké strediská a hotely a tam sa stráca časť peňazí. Pritom nevidí problém v tom, aby si školy zaregistrovali pobyty aj v menších strediskách priamo, bez sprostredkovateľa.

Na Drienicu sa chodia lyžovať hlavne Slováci. "Odkedy sme zaviedli euro, maďarská a poľská klientela sa stratila, lebo sme pre ňu drahí. V Poľsku majú domáci hostia aj iné výhody. Vedia tam čerpať viac prostriedkov z eurofondov, a tak im môžeme iba ťažko konkurovať," poťažkal si Šimko.

Vlaňajšia sezóna patrila k tým slabším. Začalo sa lyžovať na umelom snehu s dvomi malými vlekmi. Potom prišiel odmäk a museli prevádzku vlekov prerušiť. Skutočná sezóna začala až po Vianociach. Na Silvestra dali do prevádzky aj dlhý vlek a nočné lyžovanie. Prevádzka bola do polovice marca. V stredisku boli k dispozícii dve lyžiarske školy aj inštruktor pre snowboardistov, návštevníci tu našli profesionálny skiservis a požičovňu lyží. Vlekári zasnežili aj vyhradenú plochu pre sánkarov, ktorú familiárne nazývajú somárska lúčka. Podobné služby chcú poskytovať aj v nastavajúcej sezóne.

Šimko verí, že sezóna bude lepšia ako tá posledná. Keď sa ustáli počasie a pribudne viac hostí, začnú organizovať aj zábavné podujatia a víkendové aktivity.