Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Stropkov chce odkúpiť 30 nájomných bytov, žiada dotáciu 1,5 mil. eur

Erb mesta Stropkov Foto: Heraldický register

Mesto Stropkov momentálne aktualizuje zoznam žiadostí o nájomné byty, aby mohlo v najbližších mesiacoch vybrať tých, ktorí sa nasťahujú do 30 nových nájomných bytov na Ciolkovského ulici.

Stropkov 23. februára (TASR) – Mesto Stropkov momentálne aktualizuje zoznam žiadostí o nájomné byty, aby mohlo v najbližších mesiacoch vybrať tých, ktorí sa nasťahujú do 30 nových nájomných bytov na Ciolkovského ulici, ktoré v meste stavia spoločnosť Alfa stav. Tie sa stanú majetkom mesta len v prípade, že na ich odkúpenie dostane dotáciu zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) vo výške 1,056 milióna eur a Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR vo výške viac ako 452.000 eur.

Ako pre TASR uviedol primátor mesta Stropkov Ondrej Brendza, mesto eviduje približne 126 žiadostí o nájomné byty, no nie všetci uchádzači spĺňajú podmienky určené vo všeobecne záväznom nariadení (VZN) mesta upravujúcom prideľovanie bytov a taktiež nie všetci spĺňajú podmienky ŠFRB. Aj preto prebieha do konca februára aktualizácia zoznamov, následne v marci špecifikujú tých, ktorí by sa o tieto byty mohli uchádzať, pretože spĺňajú práve podmienky ŠFRB. Prideľovanie bytov by sa malo diať na základe rozhodnutia komisie, no primátor by to chcel realizovať aj prostredníctvom žrebovania. Prvý nájomcovia by sa mohli podľa Brendzu do bytov sťahovať najneskôr v septembri.

To je však podmienené tým, že Stropkov dostane dotáciu a byty odkúpi. Podľa vedúceho odboru výstavby, regionálne rozvoja a životného prostredia Mestského úradu v Stropkove Ladislava Dubasa poslanci zámer kúpy 30 štandardných bytov schválili v druhej polovici januára a žiadosť o dotáciu už bola poslaná. Spoločnosť, ktorá byty stavia, ich má skolaudovať na konci júna, pričom ide o dvoj a trojizbové byty.