Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Výtlky v Stropkove budú opravovať novou technológiou

Erb mesta Stropkov Foto: Heraldický register

V závislosti od počasia trvá oprava jedného štvorcového metra poškodenej cesty okolo 12 minút.

Stropkov 11. decembra (TASR) – Na opravu výtlkov na komunikáciách má vedenie podniku Služba v Stropkove novú techniku. Mestská firma v týchto dňoch zakúpila zariadenie, ktoré pracuje modernou technológiou, výška investície je zhruba 3 500 eur.

Hovorca mesta Stropkov Peter Novák informoval, že stroj funguje na princípe zahrievania poškodeného povrchu a novej výplne pomocou keramických dosiek. Na opravu je potrebná len propán-butánová fľaša, recyklovaná asfaltová zmes, penetračný materiál a piesok na finálny zásyp. V závislosti od počasia trvá oprava jedného štvorcového metra poškodenej cesty okolo 12 minút. Na rozdiel od zaužívanej metódy zahrievania povrchu otvoreným ohňom v tomto prípade nedochádza k prepáleniu spájacieho materiálu a oprava je trvácnejšia.

Na stropkovských cestách stroj predviedol v týchto dňoch jeho český výrobca. Prezentoval, že táto technológia sa dá využiť aj pri nepriaznivejších poveternostných podmienkach a výtlky sa tak dajú opravovať aj počas zimy. Na rozdiel od klasickej metódy nie je potrebné poškodené miesto frézovať ani zarezávať a netvoria sa tam škáry, ktoré vznikajú pri spájaní materiálov s výrazne rozdielnou teplotou.

Riaditeľ mestskej firmy Služba Michal Šandrik očakáva od novej technológie veľký prínos. Opravy výtlkov doteraz realizovali betónom, čo nebolo ekonomicky ani funkčne efektívne. „Miestne komunikácie vyžadujú pravidelnú údržbu a Stropkov sa vždy po zime borí s veľkým množstvom výtlkov. Vzhľadom na kapacitné možnosti zariadenia nemožno očakávať, že v priebehu jednej sezóny opravíme všetky defekty na miestnych komunikáciách, ale predpokladám, že sa nám postupne podarí odstrániť výtlky na najkritickejších miestach," uviedol Šandrik.

Spoločnosť Služba postupne investuje do modernizácie strojového parku. Naposledy kúpila multifunkčné malé vozidlo určeného na zimnú údržbu.