Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Študenti vysokých škôl sa môžu prihlásiť do súťaže Akademický Prešov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Súťaž vyhlasujú rektorát Prešovskej univerzity v Prešove a občianske združenie AP.

Prešov 27. februára (TASR) - Študenti vysokých škôl sa môžu prihlásiť do súťaže amatérskej umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska Akademický Prešov (AP). Súťažiť sa bude v štyroch kategóriách. V poradí 58. ročník AP sa uskutoční v dňoch 22. až 25. apríla. TASR o tom informoval šéfdramaturg festivalu AP Miron Pukan.

Ako povedal, v kategórii Pôvodná literárna tvorba - poézia, próza a esej sa prijímajú ucelené texty, prípadne úryvky z dosiaľ nepublikovaných rozsiahlejších prác, výlučne v slovenskom jazyku, bez tematického a žánrového obmedzenia. Rukopisy príspevkov v troch exemplároch je potrebné odovzdať na organizačnom štábe Akademického Prešova alebo poslať mailom na marta.souckova@unipo.sk najneskôr do 12. apríla. Súčasťou podujatia sú odborné semináre, individuálne rozbory a hodnotenia.

Súťažná kategória Študentské divadlá poskytuje priestor pre realizáciu divadelnej kreativity vysokoškolákov v širokom žánrovom spektre. Súbory by mali tvoriť minimálne z polovice vysokoškoláci študujúci na slovenských vysokých školách. Ak dĺžka predstavenia presahuje 60 minút, je potrebná konzultácia s organizačným štábom. Súťažiaci zašlú svoje prihlášky na organizačný štáb alebo mailom na miron.pukan@unipo.sk do 31. marca. Subkategóriou sú inojazyčné divadelné inscenácie slovenských vysokoškolákov. Súčasťou festivalu sú individuálne rozbory a hodnotenia renomovaných teatrológov a divadelných kritikov, ako aj tvorivé dielne.

V kategórii Umelecký preklad účastník súťaže v translácii zašle preklad uceleného umeleckého textu, nie úryvku z románu, novely a podobne, v troch exemplároch - próza maximálne desať strán, poézia 100 veršov najneskôr do 12. apríla 2024 na milan.kendra@unipo.sk. Súťaží sa v preklade z anglického, nemeckého, francúzskeho, poľského, ukrajinského a ruského jazyka do slovenčiny. Súčasťou podujatia sú individuálne hodnotenia preložených textov členmi poroty.

Súťažná kategória Mediálne umenie: film má prezentovať filmovú tvorbu s aktuálnou témou zo života súčasnej mladej generácie. Malo by ísť o amatérsky film s rozsahom približne 15 minút a jeho autormi by mali byť predovšetkým študenti odboru masmediálnej komunikácie. Súťažiaci zašlú svoje filmové diela v digitálnej podobe na adresu organizačného štábu alebo na lenka.regrutova@unipo.sk do 12. apríla.

"Súťažne sa môžu na AP zúčastniť všetci študenti slovenských vysokých škôl a výberovo aj stredoškolskí študenti so zameraním na tvorivý umelecký experiment. Účastníci majú zabezpečené ubytovanie. Súťaže sa konajú najmä v priestoroch vysokoškolského areálu Prešovskej univerzity v Prešove, v Divadle Alexandra Duchnoviča a Divadle Jonáša Záborského a ďalších inštitúciách mesta. Hosťami festivalu budú domáce a zahraničné profesionálne a amatérske súbory, spisovatelia, herci, prekladatelia a predstavitelia viacerých umenovedných disciplín," priblížil Pukan s tým, že prihlášky sú zverejnené na webovej stránke ap.unipo.sk.

Súťaž vyhlasujú rektorát Prešovskej univerzity v Prešove a občianske združenie AP. Podporujú ho Fond na podporu umenia, Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR a mesto Prešov.