Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Švagerko v Poprade veril vo víťazstvo, rozdiel hlasov ho ale prekvapil

Jozef Švagerko Foto: FB Jozef Švagerko

Novozvolený primátor Popradu chce začať prehlbovať spoluprácu s ostatnými mestami v okrese a iniciovať pracovné stretnutie s primátormi Svitu a Vysokých Tatier.

Poprad 17. novembra (TASR) – Jozef Švagerko porazil súčasného primátora Popradu Antona Danka v sobotňajších (15.11.) komunálnych voľbách asi o 2000 hlasov. Takýto rozdiel mnohých prekvapil, novozvoleného primátora nevynímajúc.

„Som prekvapený, že bola nízka účasť. Mojím cieľom bolo ju zvýšiť, čo sa nepodarilo, no napriek tomu som vyhral o 2000 hlasov, čo je, si myslím, pri takej nízkej voličskej účasti dosť veľký rozdiel. Ani ja som s tým rozdielom nerátal,“ uviedol pre TASR Švagerko.

Pred voľbami cítil, že môže uspieť, a veril vo svoje víťazstvo. Spomínaný rozdiel v hlasoch je pre neho záväzkom. K výhre nad dosluhujúcim primátorom, ktorý bol vo svojej funkcii tri volebné obdobia po sebe, mu podľa neho pomohlo viacero aspektov.

„Bola to jednak billboardová kampaň, kroky na sociálnych sieťach, všetko má svoj význam. Chcel som, aby to bol súboj jeden na jedného. To sa nepodarilo, pretože v môj prospech sa vzdal kandidatúry len Pavol Gašper. Myslím si, že tým prispel k môjmu víťazstvu,“ konštatoval Švagerko. Zatiaľ je však podľa neho predčasné hovoriť o tom, že Gašper, ktorý sa dostal do mestského zastupiteľstva (MsZ) ako poslanec, by mohol byť po nástupe do funkcie jeho viceprimátorom.

Teraz má nový primátor približne 20 dní na to, aby si vytvoril okolo seba tím správnych ľudí. „Prvý krok, ktorý urobím, je, že sa chcem stretnúť s vedúcimi pracovníkmi mestského úradu (MsÚ), chcem poznať ich vízie a začnem pracovať na rozpočte mesta. Nie je môj cieľ ľudí prepúšťať, ja by som bol rád, keby tí ľudia ostali pracovať na MsÚ, aj keď možno nie na tých istých pozíciách,“ zdôraznil Švagerko. Preveriť si chce okrem iného aj vyhlásenú a následne zrušenú verejnú obchodnú súťaž na predaj Duklianskych kasární, ktorá pred voľbami spôsobila nemalý rozruch.

Kampaň označil za korektnú


Volebnú kampaň považuje nový primátor za veľmi korektnú zo strany svojho najväčšieho súpera. Švagerko predpokladá, že sa s Dankom v priebehu tohto týždňa dohodne na ďalších krokoch a na termíne zvolania slávnostného zasadnutia MsZ. „Už mám určité skúsenosti za tie štyri roky v MsZ. Raz mi ktosi povedal, že pracovať pod takým silným primátorom, ako bol Danko, bola vysoká škola politiky. Ja si myslím, že som si tým úspešne prešiel. Uvedomujem si však, že primátor bez zastupiteľstva nie je adekvátnym zástupcom mesta a platí to aj naopak,“ upozornil Švagerko s tým, že jeho prioritou je s poslancami spolupracovať.

Okrem iného chce začať prehlbovať spoluprácu s ostatnými mestami v okrese a iniciovať pracovné stretnutie s primátormi Svitu a Vysokých Tatier, aby spoločne pracovali na rozvoji regiónu vo viacerých oblastiach, najmä v cestovnom ruchu. „Nadviazať chcem na memorandum o spolupráci medzi Popradom, Vysokými Tatrami a Zakopaným. Zároveň som poslancom vyššieho územného celku Prešov, takže budem tlačiť aj v spolupráci s novou primátorkou Prešova Andreou Turčanovou na rozvoj nášho regiónu,“ uzavrel Švagerko, ktorému v sobotu odovzdalo svoj hlas viac ako 7900 voličov.

Zastupiteľstvo má 19 poslancov


Do MsZ v Poprade si zhruba o mesiac zasadne 19 poslancov. Sú medzi nimi nezávislá Anna Schlosserová, Vladimír Lajčák zo strany SMER-SD i Igor Wzoš, ktorý kandidoval za koalíciu strán KDH, OĽaNO, SDKÚ DS, SaS. Ďalej je to nezávislý Adrián Kromka, Michal Rusnák z koalície KDH, OĽaNO, SDKÚ DS a SaS a nezávislý Ondrej Kavka. Okrem nich získala dostatočný počet hlasov Beáta Sichrovská, ktorú podporovala koalícia KDH, OĽaNO, SDKÚ DS a SaS, tiež nezávislý Rudolf Kubus, Štefan Pčola z koalície SIEŤ, NOVA, Občianska konzervatívna strana, Konzervatívni demokrati Slovenska a do MsZ sa dostal aj hokejista Arne Kroták, ktorý kandidoval ako nezávislý. S podporou KDH, OĽaNO, SDKÚ DS a SaS sa do popradského MsZ dostali aj Alena Madzinová, Estera Bohunická, Slavomír Božoň a Bohumil Košický. Pavol Gašper, Milan Baran a Peter Gápa budú občanov zastupovať ako nezávislí poslanci. Do zastupiteľstva sa dostali ešte Peter Brenišin za stranu SMER SD a náhradníčkou za Švagerka, ktorý získal najviac hlasov aj pri voľbe poslancov, by mala byť nezávislá Anna Ondrušeková.