Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Svetový deň snehu si na Bukovej hore užili desiatky detí

Na ilustračnej snímke pohľad na zjazdovku Buková hora v lyžiarskom stredisku v Tatranskej Lomnici Foto: FOTO TASR/Oliver Ondráš

Svetový deň snehu vyhlásila medzinárodná organizácia FIS, aby prilákala na lyžiarske svahy viac detí.

Tatranská Lomnica 18. januára (TASR) – Na lyžiarskom svahu Bukova hora v Tatranskej Lomnici dnes vyvrcholilo podujatie Svetový deň snehu, deň plný športu si užili desiatky detí. "Predprípravným podujatím bol trojdňový lyžiarsky kemp pre predškolákov, tu na Bukovej hore. Pre deti boli okrem samotného lyžovania pripravené ukážky tréningovej práce, návšteva lyžiarskeho múzea, prednáška s projekciou o tatranských chatách," uviedla Andrea Varadyová z Lyžiarskeho klubu Tatranská Lomnica.

Na kempe sa zúčastnili deti z celého Slovenska a podľa nej bolo pozitívom, že mohli spoznať Tatry aj takýmto spôsobom. "Dnes svetový deň vyvrcholil pretekmi na trati obrovského slalomu, každý účastník dostal tričko, diplom, medailu i lavínový vyhľadávač. Dnes sú tu totiž s nami aj príslušníci Horskej záchrannej služby, ktorí prišli so svojimi psami a deťom predviedli svoju prácu s lavínovými vyhľadávačmi," doplnila Varadyová.



Okrem toho chlapci a dievčatá vytvorili na svahu maxi skistonožku zloženú zo 66 ľudí, čiže viac ako 130 nôh. Na lyžiarskom kempe sa zúčastnilo približne 60 detí z celého Slovenska. Okrem malých lyžiarov sa na svahu v Tatranskej Lomnici predviedli aj historickí lyžiari na starých lyžiach a v dobových kostýmoch. "Decká sa z nášho oblečenia a lyží smejú, pripadá im to dosť archaické. Môj syn dokonca ráno povedal, že nejde s nami na kopec, lebo vyzeráme ako bezdomovci, ale zase my vieme, že toto je to pravé lyžovanie a chceme, aby vedeli, že tu, v Tatrách, ktoré boli kolískou slovenského lyžovania, sa presne takto lyžovalo. Myslím, že im to treba pripomínať," zdôraznila Varadyová.

Svetový deň snehu vyhlásila medzinárodná organizácia FIS, aby prilákala na lyžiarske svahy viac detí. "Dúfame, že Slovenská lyžiarska asociácia bude chcieť takéto podujatie podporovať aj naďalej a aj kluby, ktoré sú v tomto smere aktívne. Radi by sme takúto akciu pre deti pripravili aj v budúcom roku," uzavrela Varadyová.