Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Tatranských turistov vystroja kartičkami s informáciami o nich

Na snímke turisti nad Vyšným Wahlenbergovým plesom vo Furkotskej doline vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na kartičke bude aj prípadná diagnóza a aké lieky dôchodca užíva.

Vysoké Tatry 15. októbra (TASR) – Už na jeseň budú tatranskí dôchodcovia vystrojení kartičkou, ktorá okrem základných informácií prezradí o svojom majiteľovi prípadnú diagnózu, či užívané lieky. „Čas urgentného zdravotného zásahu sa vďaka životne dôležitej anamnéze pacienta v kocke podstatne skráti,“ konštatoval zástupca náčelníka Mestskej polície (MsP) vo Vysokých Tatrách Jozef Štefaňák.

Novinku prekonzultovanú s praktickými lekármi a profesionálnymi záchranármi medzi nich prinesú tvorcovia prevenčných programov MsP Vysoké Tatry. „Pomôcka je určená ľuďom vo vyššom veku. Ak sa po príchode zdravotníckej pomoci nevedia rozpamätať na názvy liekov, prípadne im to vážnosť stavu neumožní,“ opisuje možný scenár Štefaňák s tým, že zdravotníci nájdu v kartičke aj kontakty na rodinu, označenie krvnej skupiny, či iné indície.

Z dlhoročnej praxe podľa neho vyplýva pozitívny efekt spoločnej diskusie so zraniteľnejšími skupinami obyvateľstva. Preto do Vysokých Tatier na pozvanie MsP opäť zavítala prezidentka Fóra pre pomoc starším Ľubica Gálisová. Prvá prednáška sa uskutočnila v utorok (14.10.) v klube dôchodcov v Tatranskej Lomnici, dnes o 14. hodine bude ďalšia v Novom Smokovci, vo štvrtok 16. októbra sa prednášajúci presunú do Dolného Smokovca a o deň neskôr do Tatranskej Kotliny.

„Spoločne upozorňujeme tiež seniorov na to, ako sa nestať obeťou podvodníkov,“ načrel do stále aktuálnej témy, ktorá zarezonuje v tatranských Denných centrách Štefaňák.