Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

S návštevnosťou cez Vianoce sú Tatranci spokojní, aj keď chýba sneh

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Bendík

Prevažnú väčšinu návštevníkov tvorili Slováci a Česi, menej bolo Poliakov.

Vysoké Tatry 1. januára (TASR) – Aj napriek tomu, že vo Vysokých Tatrách stále nie je dostatok snehu na lyžovačku vo vyšších nadmorských výškach, Tatranci hodnotia návštevnosť počas vianočných sviatkov ako veľmi dobrú.

"Prírodného snehu bolo naozaj dosť málo a teploty boli dosť vysoké, avšak ľudia lyžovali v Tatranskej Lomnici i na Štrbskom Plese na tých nižšie položených zjazdovkách, kde sú podmienky na lyžovanie dobré a navštevovali tiež program, ktorý sme pre nich pripravili,"
uviedla pre TASR výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Konkrétne išlo o koncert skupiny Fragile, ktorý sa uskutočnil v Tatranskej Lomnici, či prekonanie slovenského rekordu v počte nahromadených perníkov na jednom mieste počas akcie Perníkovo na Štrbskom Plese. "Dennodenne navštevujú ľudia aj Tatranský ľadový dóm na Hrebienku, v priemere je to cez 1500 návštevníkov za deň, ktorí sú ochotní stáť vonku aj hodinu, aby sa dostali do vnútra. Množstvo ľudí navštívilo cez sviatky aj popradské Aquacity, zašli do múzea, alebo trávili voľno len tak, na prechádzke niekde v prírode," dodala Maťašovská s tým, že týždeň vianočných sviatkov hodnotí ako úspešný.

Prevažnú väčšinu návštevníkov tvorili Slováci a Česi, menej bolo Poliakov, ktorí sú veľmi silne katolícky veriaci národ a najväčšie vianočné sviatky trávia doma v kruhu rodiny. "Ale od Štefana už začali prichádzať aj poľské autá a objavovali sa ďalší a ďalší návštevníci z iných krajín," dodala Maťašovská s tým, že počet návštevníkov by mal vyvrcholiť práve po Novom roku a okolo trojkráľových sviatkov.

Tatrancom už trošku hrá do kariet aj počasie, a keďže sa v Tatrách ochladilo, začalo sa so zasnežovaním v strediskách aj vo vyšších polohách. Napr. momentálne zasnežujú zjazdovku Solisko na Štrbskom Plese. "Zaznamenali sme už aj príchod rusky hovoriacich turistov, prevažne sú to Ukrajinci, ktorí prichádzajú letecky, ale veľa ich prišlo aj autami, vidieť tu ukrajinské ŠPZ-etky, ale aj ruské, nórske, švajčiarske, rumunské, takže momentálne sú Tatry naozaj medzinárodné a nemáme tu len tých našich tradičných slovenských, českých či poľských turistov," uzavrela Maťašovská.