Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

TATRY: Sezónna uzávera na niekoľko mesiacov skráti dĺžku turistických

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Po napadnutí snehu orientáciu turistom v teréne uľahčí zimné tyčové značenie, ktoré v dĺžke takmer 30 kilometrov zabezpečuje Stredisko terénnych služieb ŠL TANAP.

Tatranská Lomnica 29. októbra (TASR) – Milovníci vysokohorských túr sa v tomto roku môžu na túry končiace na vrcholoch tatranských štítov vybrať v sobotu 31. októbra naposledy. Od nedele 1. novembra sú totiž pre turistov v Tatranskom národnom parku (TANAP) všetky značkované turistické chodníky nad vysokohorskými chatami v celkovej dĺžke približne 200 kilometrov uzavreté. "Chaty, okrem chaty pod Rysmi, zostanú však prístupné aj počas zimnej turistickej sezóny. Zimnú uzáveru turistických chodníkov na slovenskej strane Tatier Štátne lesy (ŠL) TANAP vyznačili aj na štátnej hranici s Poľskom," informovala hovorkyňa ŠL TANAP Lenka Burdová.

Po napadnutí snehu orientáciu turistom v teréne uľahčí zimné tyčové značenie, ktoré v dĺžke takmer 30 kilometrov zabezpečuje Stredisko terénnych služieb ŠL TANAP. Sezónna uzávera potrvá do 15. júna budúceho roku. Neprístupnosť vysokohorského prostredia počas sezónnej uzávery zabezpečuje ochranu nielen vzácnych živočíšnych druhov ako kamzíka vrchovského tatranského a svišťa vrchovského tatranského, ale aj pôdneho krytu, ktorý je najzraniteľnejší práve v jarnom období.

"Osem bezbariérových chodníkov, ktoré sme vybudovali a spoločne so spoločnosťou Hartmann-Rico v teréne vyznačili, nebude počas zimnej sezóny uzatvorených. Avšak turistom so zníženou schopnosťou pohybu budú prístupné iba dovtedy, kým nenapadne sneh," dodala Burdová. Celková dĺžka bezbariérových chodníkov na území TANAP a Pieninského národného parku (PIENAP) presahuje 31 kilometrov a bližšie informácie o nich poskytuje informačná brožúra Tatry bez bariér dostupná v infocentrách ŠL TANAP a v Tatranských informačných kanceláriách mesta Vysoké Tatry.

ŠL TANAP zabezpečujú údržbu a preznačovanie turistických chodníkov na území TANAP a PIENAP v celkovej dĺžke takmer 800 kilometrov. Ochranné obvody ŠL TANAP v spolupráci so Strediskom terénnych služieb ŠL TANAP zabezpečujú počas celého roka aj údržbu premostení ponad drobné vodné toky, údržbu a opravu zábradlí okolo turistických chodníkov, prerezávanie chodníkov v pásme kosodreviny a zimné značenie tyčami.