Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prešovský kraj

V Tatrách našiel smrť poľský turista, zablúdil počas zostupu

Na snímke záchranár Horskej záchrannej služby Vysoké Tatry. Foto: Tasr/Oliver Ondráš

Bez horolezeckého výstroja a akýchkoľvek poznatkov o teréne zostupovala skupina turistov z Prostredného hrotu smerom do Veľkej Studenej doliny.

Vysoké Tatry 20. júna (TASR) - Zostup z Prostredného hrotu vo Vysokých Tatrách neprežil vo štvrtok (19. 6.) poľský turista. Horská záchranná služba (HZS) informovala, že žiadosť od trojice poľských turistov prijali v poobedňajších hodinách.

Poliaci bez horolezeckého výstroja a akýchkoľvek poznatkov o teréne, v akom sa práve nachádzajú, zostupovali z Prostredného hrotu smerom do Veľkej Studenej doliny. Počas zostupu zablúdili, jeden z nich išiel vopred, no pri hľadaní správnej cesty sa pravdepodobne pošmykol a padal približne 40 metrov. Zvyšní dvaja ho nasledovali, až kým na teréne nenašli stopy pádu a neuvideli pod sebou nehybné telo kolegu.

O súčinnosť horskí záchranári požiadali Vrtuľníkovú záchrannú a zdravotnú službu Air-Transport Europe z Popradu, ktorá na mieste nehody vysadila záchranára HZS. Muž však pádom utrpel poranenia nezlučiteľné so životom.

Následne posádka leteckých záchranárov vysadila v oblasti ďalších záchranárov HZS, z ktorých jeden pomáhal s nabalením pozostatkov nebohého a druhý sprevádzal oznamujúcich Poliakov na Hrebienok. Najprv ich však bolo potrebné postupne v evakuačných sedačkách vyslobodiť zo steny až do doliny. Telesné pozostatky 30–ročného poľského turistu transportovali do márnice v Starom Smokovci a odovzdali súdnemu lekárovi a príslušníkom Policajného zboru SR.

Horská záchranná služba neodporúča pohyb v exponovanom a neznačenom teréne osobám, ktoré nedisponujú horolezeckým vybavením, znalosťami terénu a skúsenosťami. Nedodržaním týchto skutočností sa extrémne zvyšuje riziko úrazu či dokonca smrteľnej nehody.