Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Nový chatár na Térynke už naplno pracuje, na zimu sa teší

Na snímke nový chatár Peter Michalka pred Téryho chatou v nadmorskej výške 2 015 metrov nad morom v Malej studenej doline vo Vysokých Tatrách Foto: TASR/Oliver Ondráš

Nový chatár sa chce venovať aj obnove Téryho chaty, zatiaľ mu to však situácia nedovolila, keďže ľudí stále chodí dosť.

Vysoké Tatry 18. novembra (TASR) – Nový chatár na Téryho chate vo Vysokých Tatrách Peter Michalka už naplno pracuje. „Ako prvé, čo som spravil, keď som sem prišiel, tak som sa zapojil do pracovného procesu, ktorý tu bol, začal som umývať riady, obsluhovať ľudí, zohrievať polievku a variť čaj,“ priblížil svoje prvé kroky pre TASR Michalka.

Polovica pôvodného personálu z chaty podľa neho odišla, tých musel nahradiť novými zamestnancami, ostatní tu ostali pracovať. Zatiaľ býva na chate sám, časom by ho však mala nasledovať aj jeho rodina. „Chodievam aj dole, ale odkedy som tu ako chatár, tak som tu bol každý deň. Buď som tu prespal, alebo som prišiel ráno s vynáškou. Snažím sa aj vynášať tovar, ale nie som nosič, ktorý vynesie 70 kíl, moje maximum je okolo tých 40 kilogramov tovaru,“ doplnil Michalka, ktorý pochádza z Bratislavy, ale už 15 rokov žije v Tatrách. Pracoval ako vysokohorský nosič, istý čas bol zamestnaný aj na Téryho chate a prevádzkovanie tejto chaty je pre neho splnenie sna.

Fotogaléria z Téryho chaty


Na snímke Téryho chata v nadmorskej výške 2 015 metrov nad morom v Malej studenej doline vo Vysokých Tatrách
Foto: TASR/Oliver Ondráš



Na zimu sa teší, Silvester na chate je už zarezervovaný, o Vianoce zatiaľ nie je až taký záujem. Nový chatár sa chce venovať aj obnove Téryho chaty, zatiaľ mu to však situácia nedovolila, keďže ľudí stále chodí dosť. „Musíme sa teraz venovať klientom, ktorí nás navštevujú v dosť veľkých počtoch, keďže počasie bolo priaznivé na turistiku. Až keď sa to trošku utíši, potom môžeme začať s prácami. Mali sme nejaký problém s kotlom, ale už sa to vyriešilo,“ dodal Michalka. Všetky negatíva však zatiaľ nestihol vyhodnotiť, trápi ho najmä neporiadok okolo chaty.

„V najbližších dňoch budeme pracovať na osvetlení schodiska, to chceme dokončiť do víkendu. Pokračujeme s upratovaním a postupne sa oboznamujem s tým, ako to tu chodí,“ uzavrel Michalka, ktorý dostal Téryho chatu do prenájmu na najbližších šesť rokov. Klub slovenských turistov a Slovenský horolezecký spolok JAMES mu dali dôveru vo výberovom konaní, na ktorom sa v polovici septembra zúčastnilo 23 uchádzačov. Térynka je najvyššie položená celoročne prístupná chata vo Vysokých Tatrách. Podľa projektu spišskosobotského architekta Gedeona Majunkeho ju dal postaviť v roku 1899 Uhorský karpatský spolok.