Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Travertínový kráter vypustili, aby ho mohli vyčistiť

Na snímke čiastočne vypustený travertínový kráter s teplou, termálnou vodou vo Vyšných Ružbachoch 29. októbra 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Jazierko Kráter vo Vyšných Ružbachoch je chráneným prírodným výtvorom s hĺbkou do 3,5 metra a priemerom okolo 20 metrov.

Vyšné Ružbachy 29. októbra (TASR) - Travertínový kráter v kúpeľoch Vyšné Ružbachy v stredu (28.10.) po šiestich rokoch vypustili, aby mohli dnes jeho dno a steny vyčistiť. "Došlo k poruche výpustového šupátka, takže účelom vypustenia kráteru je jeho oprava. Musíme sa dostať na dno, skontrolovať potrubie a všetky šupátka, ktoré k nemu patria. Popritom skontrolujeme dno a vyčistíme bočné strany," priblížil vedúci údržby v kúpeľoch Vyšné Ružbachy František Svitana.

Pri čistení zvyknú na dne krátera nájsť mince, retiazky a iné šperky, všetko je však znehodnotené, keďže voda je tu silne mineralizovaná voda a kov zničí. Naposledy sa jazierko čistilo v októbri 2009, podľa Svitanu je to vždy taká menšia udalosť, jednak v kúpeľoch, ale aj v samotnej obci. "Čistenie potrvá určite až do nočných hodín, cieľom je urobiť to čo najbezpečnejšie, aby sa nikomu nič nestalo," dodal Svitana.

Jazierko Kráter vo Vyšných Ružbachoch je chráneným prírodným výtvorom s hĺbkou do 3,5 metra a priemerom okolo 20 metrov. Kráter nepochádza z vulkanickej činnosti, ale vznikol klesaním travertínových vrchov v okolí minerálneho prameňa bohatého na kalcium. "Aj napriek tomu, že tu platí zákaz kúpania, mnohí návštevníci aj domáci si nenechajú ujsť príležitosť a okúpu sa tu. Je to už taká tradícia," dodal Svitana. Kráterové jazierko vo Vyšných Ružbachoch patrí medzi svetovú raritu a je najväčšie svojho druhu na Slovensku. V zime voda vôbec nezamŕza, práve naopak v prostredí snehu a zimy pôsobí jazierko Kráter veľmi zaujímavo. Voda v Kráteri podľa dostupných zdrojov dosahuje teplotu až do 24 stupňov Celzia.