Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Dvanásť minerálnych prameňov na severnom Spiši spája turistická trasa

Cesta minerálnych prameňov Foto: TASR/Adriána Antošková

Celá trasa je dlhá 100 kilometrov a vďaka nej môžu návštevníci spoznať takmer celý región severného Spiša .

Nižné Ružbachy 15. októbra (TASR) – Na severnom Spiši v týchto dňoch vrcholí projekt Cesta minerálnych prameňov. „Ide o regionálny produkt severného Spiša a Pienin, jeho súčasťou je nová turistická trasa, ktorá spája 12 minerálnych prameňov naprieč celým regiónom. Zahŕňa jednak tie najvýznamnejšie pramene, ktoré tu máme, ale aj tie menej známe, tak aby ich turisti mohli spoznať, ochutnať a dozvedieť sa o nich niečo,“ priblížil pre TASR projektový manažér Michal Pjecha.

Celá trasa je dlhá 100 kilometrov a vďaka nej môžu návštevníci spoznať takmer celý región severného Spiša a vidieť to najzaujímavejšie, čo sa tu nachádza. Každý jeden prameň má iné minerálne zloženie a je vhodný na iné pitné kúry, pomáha pri rôznych zdravotných ťažkostiach. „Napríklad prameň Ľubovnianskych kúpeľov je vhodný pre športovcov, prameň Smerdžonka je vhodný na pokožku, v Litmanovej zase ľudia hovoria, že je to prameň na očistu duševnej stránky človeka,“ doplnil Pjecha.

Kneipp terapia

Súčasťou a pridanou hodnotou projektu je aj tzv. kneipp terapia, ktorá je populárna v Nemecku, Rakúsku i Švajčiarku. Ide o akýsi šlapací kúpeľ, ktorý je založený na vodoliečbe a tepelných rozdieloch vody. „Človek tak strieda teplú a studenú vodu, terapia, ktorá je zatiaľ pri prameňoch vo Vyšných Ružbachoch a v obci Lacková, je vhodná na posilnenie imunity. Máme rozdielne výšky vodnej hladiny, tu v Ružbachoch je zhruba nad členky, v Lackovej je to len niekoľko centimetrov vody,“ vysvetlil Pjecha s tým, že celá kneipp terapia je aj spôsob životného štýlu.

Cesta minerálnych prameňov vedie sčasti aj po už vyznačených turistických trasách, z ktorých niektoré nie sú otvorené v zime. Ide teda skôr o letnú atrakciu. „V minulosti sme sa tu sústredili len na také hlavné atrakcie, ako napríklad Ľubovniansky hrad či splav Dunajca, ktoré vytvárajú iba jednodňový cestovný ruch. Touto cestou chceme stavať aj na pešej turistike, aby tento región ponúkal projekty, ktoré turistov prinútia ostať tu dve, tri noci. Popri tých hlavných atrakciách, ktoré taktiež podporujeme, sa teda chceme sústrediť na realizáciou projektov v oblasti prírodných krás a hodnôt a tie dávať do popredia,“ zdôraznil riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Severný Spiš-Pieniny Aleš Solár. OOCR chce v budúcnosti doplniť cestu o ďalšie minerálne pramene, v tejto oblasti je ich okolo 80. Zároveň chce budovať ďalšie tematické trasy aj v spolupráci s Poľskou republikou.



Projekt začal pred 10 mesiacmi

Celý projekt Cesty minerálnych prameňov odštartoval pred desiatimi mesiacmi a v rámci neho sa zrevitalizovalo 12 minerálnych prameňov. Niekde sa len preznačila turistická trasa a k prameňu sa doplnil altánok, informačná tabuľa a lavičky, inde si zase prameň vyžiadal väčšie investície. To je prípad obce Hniezdne a Ľubovnianskych kúpeľov, kde zrevitalizovali celý kúpeľný park aj fontánu. „Náklady na celý projekt boli vo výške viac ako 96.000 eur, z čoho cca polovicu poskytol náš švajčiarsky partner a zvyšok dotovala slovenská strana,“ dodal Pjecha.