Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Tip od čitateľa: Horolezci v Tatrách odfotili ufónov

Ufóni v Tatrách. Foto: Adriana Antošková
Archívna snímka. Nie každodennou atrakciou sa stali dve sochy umiestnené na priečelí na známej bratislavskej kaviarni UFO na moste SNP 11. júla 2012 v Bratislave. Foto: TASR /Martin Baumann

Na skalách vo Vysokých Tatrách sa nedávno objavili dve nezvyčajné postavy, ktoré pripomínajú ufónov. Turisti a horolezci pohybujúci sa v okolí vrcholu Rysov ich spozorovali na Galérii Ganku.

Vysoké Tatry 25. októbra (TASR) – Na skalách vo Vysokých Tatrách sa nedávno objavili dve nezvyčajné postavy, ktoré pripomínajú ufónov. Turisti a horolezci pohybujúci sa v okolí vrcholu Rysov ich spozorovali na Galérii Ganku.

Odfotografovali ich a zaslali do redakcie Teraz.sk. Sochy zelenej farby vo veľkosti ľudskej postavy sú umiestnené na okraji Galérie Ganku a akoby sa zo skalného zrázu dívali dole do doliny.

Ufóni vo vysokých Tatrách.
Foto: Adriana Antošková


Ufóni vo Vysokých tatrách.
Foto: Adriana Antošková


Postavy niečo nápadne pripomínajú

Bratislava 25. októbra (Teraz.sk) - Tatranskí ufóni nápadne pripomínajú akciu, o ktorej TASR informovala v roku 2012. "Od tretej hodiny ráno sedia dnes na Moste SNP na streche reštaurácie, známej ako UFO, dve zelené postavy. Ich zraky smerujú na Staré Mesto a zatiaľ sa z miesta nepohli. Čas ich pobytu nad Bratislavou je určený zhruba na mesiac," informovala vtedy agentúra.



Cestu na 90 metrov vysoké UFO im uľahčila skupina siedmich výškových pracovníkov, ktorí vytiahli štvormetrové sochy, dielo mladého výtvarníka Andreja Haršányho, hore pomocou lán. Upevnili ich tak, aby nehrozilo žiadne riziko pádu. Haršány projektom UFO pokračuje v sérii inštalácií figúr na verejných plochách, kde vytvára priestor na interpretáciu diela na divákovi. "O to mi ide. Každé telo, každá osobnosť, každý detail vnímame podľa okolia, prostredia, ktoré ho formuje, ovplyvňuje a vytvára uzavretý celok. Figúry sa dostávajú do vzájomnej symbiózy s miestom, ktoré pretvárajú a menia jeho zaužívaný symbol a vzhľad," uviedol autor pre TASR v roku 2012. V prípade mosta a UFO však ide podľa neho o natoľko silný kontext, že veľa priestoru na inú interpretáciu, ako spojenie s mimozemšťanmi asi nezostáva.