Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

V meste Prešov boli najčastejšími menami v roku 2018 Jakub a Sofia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V evidencii matričného úradu sa objavili chlapčenské mená ako Ilya, Serchio, Liam, Timon, Axel, Luka, Izmael, Ektor, Ramiro, Mustafa či Inocent.

Prešov 8. januára (TASR) - Najčastejšími menami v Prešove, ktoré v roku 2018 vybrali rodičia svojim deťom boli Jakub a Sofia. V meste sa v minulom roku narodilo 2467 detí, z toho 1273 chlapcov a 1194 dievčat. Medzi nimi bolo aj 41 dvojčiat. Informovala o tom tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Novotná.

Rodičom sa spomedzi dievčenských mien najviac páčilo meno Sofia, ďalej Mária, Anna, Nina, Timea, Laura, Kristína, Tamara, Viktória a Liliana. "Obľúbeným chlapčenským menom bolo aj v minulom roku meno Jakub, potom Lukáš, Samuel, Tomáš, Dávid, Filip, Matej, Martin, Sebastián a Oliver," uviedla Novotná.

Novonarodené bábätká však vlani dostali aj mnoho netradičných mien. V evidencii matričného úradu sa objavili chlapčenské mená ako Ilya, Serchio, Liam, Timon, Axel, Luka, Izmael, Ektor, Ramiro, Mustafa či Inocent. "Ani dievčatá neboli výnimkou. Vlani sa narodila malá Nihan, Leyla, Taite, Esli, Liora, Lusiana, Selinka, Zuna, Dražica, Estefánia či Alessia," doplnila Novotná.

V roku 2018 bolo na prešovskom matričnom úrade zapísaných 590 manželstiev. Najviac, 412, bolo cirkevných sobášov, 178 bolo civilných. Najobľúbenejším mesiacom na uzavretie manželstva bol september, kedy bolo uzavretých 118 manželstiev.

V minulom roku uzavrelo v Prešove manželstvo aj 26 cudzincov z Ukrajiny, Českej republiky, Ruska, Talianska, Turecka, Bulharska, Poľska, Írska, Macedónska, Luxemburska, Veľkej Británie, Bolívie, Kanady, Vietnamu, Srbska a Ukrajiny.

Matričný úrad v Prešove za minulý rok eviduje 775 úmrtí. Vlani zomrelo 392 mužov a 383 žien.