Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V predstaničnom priestore chce Prešov zriadiť bezplatnú wifi zónu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V prvej fáze bolo podľa jej slov v rámci EÚ rozdelených 42 miliónov eur medzi 2800 úspešných samospráv.

Prešov 6. septembra (TASR) – Mesto Prešov plánuje v predstaničnom priestore železničnej a autobusovej stanice zriadiť bezplatnú wifi zónu. Na tento účel získalo dotáciu vo výške 15.000 eur. Ide o projekt WiFi4EU, ktorý spustila koncom novembra 2018 Európska komisia. Jeho cieľom je zriadenie zón bezplatného wifi signálu v centrách komunitného života. TASR o tom informovala tlačová referentka prešovského mestského úradu Lenka Šitárová.

V uplynulých dňoch mesto Prešov navštívila zástupkyňa Výkonnej agentúry Komisie pre inovácie a siete (INEA) Maria Novak a symbolicky doručila poukaz WiFi4EU v hodnote 15.000 eur, ktorý prevzal viceprimátor Vladimír Feľbaba.

"O zavedení bezplatnej wifi zóny v Prešove sa nateraz uvažuje v zrekonštruovanom predstaničnom priestore vzhľadom na to, že v okolí autobusovej a železničnej stanice sa denne pohybuje množstvo cestujúcich," uviedla Šitárová.

V prvej fáze bolo podľa jej slov v rámci EÚ rozdelených 42 miliónov eur medzi 2800 úspešných samospráv. Každá z nich získala poukážku v hodnote 15.000 eur, vďaka ktorej bude môcť zaistiť technické vybavenie verejného internetu. Podmienkou je, že internetové siete financované cez schému WiFi4EU budú pre ich používateľov zadarmo, bez používania reklamy a bez zbierania osobných údajov ich používateľov.

"Celkovo Európska komisia prijala 13.198 prihlášok, z toho 252 prihlášok pochádzalo zo Slovenska," dodala Šitárová.