Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V Prešovskom kraji finišujú s opravami ciest poškodených povodňami

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Hoci peniaze sú k dispozícii už od februára, začiatok prác doteraz nepovolil komplikovaný proces verejného obstarávania.

Prešov 18. júla (TASR) - Cestári v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) majú tento mesiac ukončiť sedem projektov, ktoré odstraňujú následky ničivých povodní z roku 2010 na cestách a mostoch v celom regióne. Celkový rozpočet projektov financovaných z Regionálneho operačného programu je približne 9,3 milióna eur.

Celkovo ide podľa riaditeľa Správy a údržby ciest (SÚC) PSK Vladimíra Kozáka o rekonštrukciu 17 mostov - z nich bolo osem v havarijnom stave, tiež sa stabilizovali štyri zosuvy pôdy ohrozujúce komunikácie a odstránili následky veľkej vody na 17 úsekoch ciest.

Všetky práce mali byť ukončené do konca júna, no v niektorých prípadoch ministerstvo povolilo predĺženie termínu do 31. júla. Na niektorých stavbách však môže byť ohrozený aj tento termín.

Jeden z takých prípadov je projekt Odstránenie následkov povodní na mostoch PSK – východ. Tu opravujú štyri mosty – Čabiny, Jabloň, Košarovce a Vyšný Žipov - v náklade 1,17 milióna eur. Stavebné práce na všetkých mostoch ešte prebiehajú a termín ukončenia bol predĺžený do 31. júla. Problémom môže byť dodržanie predĺženého termínu v prípade Vyšného Žipova, kde dodávateľ avizuje isté časové zdržanie. „Spoločné rokovanie s dodávateľom ukázalo, že technicky je možné všetky práce zrealizovať a uzavrieť. Preto očakávame, že práce budú ukončené podľa podpísanej zmluvy,“ reaguje predseda PSK Peter Chudík. V prípade, že by sa práce nepodarilo ukončiť, samosprávny kraj by prišiel o nenávratný finančný príspevok.

Ten istý projekt na mostoch PSK, no v jeho západnej časti, je v štádiu ukončenia stavebných prác na štyroch z piatich mostov. Most v Nemcovciach bude hotový do konca tohto mesiaca. Celkovo ide o projekt v objeme 1,3 milióna eur, ktorý rieši odstránenie následkov povodní na mostoch v Kružľove, Ľutine, Zlatej Bani, Sulíne a Nemcovciach.

Rozpočet na ďalšiu, tretiu etapu rekonštrukcie mostov v PSK predstavuje 1,6 milióna eur. Podarilo sa vďaka nemu opraviť mosty Vyšná Sitnica, Radvaň nad Laborcom, Zubné, Sačurov, Giglovce a Ďurďoš. Štvrtá etapa rekonštrukcie mostov sa sústredila na mosty Veľká Lesná a Svinia s rozpočtom 587.000 eur. Ako potvrdil Kozák, stavebné práce na všetkých mostoch sú ukončené a prebieha preberanie a finančné usporiadanie.

Dokončené sú aj stavebné práce na odstránení následkov povodní na cestách v kraji. Tento projekt bol rozčlenený na časti východ a západ. V projekte východ išlo o sedem úsekov v hodnote 1,05 milióna eur, v projekte západ bolo opravených deväť úsekov v objeme 2,5 milióna eur. V rámci projektov došlo k odstráneniu viacerých kritických bodov, ktoré mimoriadne trápili obyvateľov od roku 2010 – napríklad Paršivá medzi Bijacovcami a Vyšným Slavkovom, Medzibrodie – Mníšek nad Popradom či Sulín – Malý Lipník. Podľa Kozáka prebieha na stavbách preberacie konanie a finančné usporiadanie.

Cestári v Prešovskom kraji finišujú aj so stabilizáciou zosuvov. Rozpočtový náklad dosahuje 1,1 milióna eur a rieši zosuvy Beloveža, Snina, Klenov a Brezovička. V tomto prípade sú stavebné práce tiež ukončené, v nadchádzajúcich dvoch týždňoch budú ešte osadené meteostanice na niektorých úsekoch. „Potrebujeme čas na doladenie prenosu dát, aby bol zabezpečený tok informácií podľa našich očakávaní,“ vysvetľuje riaditeľ SÚC PSK.

Na cestách II. a III. triedy v Prešovskom kraji bude však zrejme aj počas ďalších mesiacov vládnuť čulý ruch, nakoľko sa postupne začína oprava havarijných stavov viacerých úsekov komunikácií. Hoci peniaze sú k dispozícii už od februára, začiatok prác doteraz podľa Kozáka nepovolil komplikovaný proces verejného obstarávania, ktorý aj tak ešte nie je vo všetkých prípadoch ukončený. Ak všetko dobre pôjde, cestári by mali do októbra zrekonštruovať 25 havarijných úsekov na regionálnych cestách s celkovou dĺžkou 41,5 km. Financie vo výške 3,3 milióna eur na tento účel poskytol samosprávny kraj z rezervného fondu.