Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Prešovskom kraji sa do štrajku zaregistrovalo 23 škôl z 1154

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Mesto Prešov má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 13 základných a 20 materských škôl. Do štrajku sa zaregistrovali dve základné a dve materské školy.

Prešov 22. januára (TASR) – V Prešovskom kraji sa do štrajku učiteľov podľa informácií zverejnených na webstránke organizátora - Iniciatívy slovenských učiteľov zapojí 23 škôl z celkového počtu 1154, v ktorom sú zahrnuté základné, materské, stredné a špeciálne školy. Niektoré okresy ako Snina, Humenné, Medzilaborce, Kežmarok, Svidník, Stropkov či Sabinov do štrajku vôbec nevstupujú. Do štrajku pôjde aj Cirkevná základná škola v Spišskom Štvrtku, Súkromné športové gymnázium ELBA v Prešove a jedna popradská základná umelecká škola. Môže však ísť iba o jednotlivcov z týchto škôl.

Podľa vyjadrenia vedúcej odboru školstva Okresného úradu v Prešove Kvetoslavy Komanickej, prevádzka v škole je ohrozená na tri dni v Základnej škole s materskou školou v Sedliciach. Jeden deň ostrého štrajku nahlásilo Gymnázium na Ulici Dr. Cyrila Daxnera vo Vranove nad Topľou.

V kraji zaregistrovalo svoju účasť na štrajku sedem stredných škôl, šesť základných, päť základných s materskou školou, štyri materské školy a jedna základná umelecká škola.

Riaditeľ Základnej školy s materskou školou v Sedliciach v okrese Prešov Štefan Rimák pre TASR uviedol, že k štrajku sa pripoja od stredy 27. januára, lebo o tom rozhodli iba vo štvrtok 21. januára a museli dodržať trojdňovú oznamovaciu lehotu. Predbežne chcú štrajkovať tri dni do 29. januára.

"Pripájame sa k výzve Slovenskej komory učiteľov, aby sa vyriešila platová otázka, aby tabuľkové platy vzrástli. Tiež by sme boli radi, keby sa prehodnotil kreditový systém, ktorý sa nám zdá nespravodlivý. Nemáme problémy s materiálnym vybavením školy aj spolupráca so zriaďovateľom – obecným úradom je na dobrej úrovni," uviedol riaditeľ. Do štrajku sa zapájajú všetci 17 učitelia základnej aj materskej školy. Po troch dňoch chcú ďalšie kroky prehodnotiť, buď budú v štrajku pokračovať, alebo rozhodnú o inej forme protestu. Sedlickú školu navštevuje 140 žiakov.

Mesto Prešov má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 13 základných a 20 materských škôl. Do štrajku sa zaregistrovali dve základné a dve materské školy. Hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová uviedla, že vyučovací proces bude zabezpečený bez akýchkoľvek zmien. Na štrajku sa tak môžu zúčastniť iba ak jednotlivci.

Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Pôsobí na nich do 90.000 učiteľov.