Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

V Prešovskom kraji zomrelo tento rok pri nehodách sedem chodcov

Ilustračné foto Foto: TASR

Mnohým nehodám sa dalo predísť, podľa hovorcu stačí len dodržiavať pravidlá cestnej premávky a myslieť na to, že najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky je chodec.

Prešov 10. júna (TASR) – Polovica usmrtených osôb pri dopravných nehodách v Prešovskom kraji bola v tomto roku z radov chodcov. Zo 14 smrteľných nehôd sa sedem týkalo ich. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik.

"K smrteľným dopravným nehodám chodcov došlo na rôznych miestach a za rôznych okolností, avšak v piatich prípadoch to bolo za zníženej viditeľnosti a v troch prípadoch bol u chodca zistený alkohol. Traja usmrtení chodci boli v Popradskom okrese a po jednom v Sabinovskom, Bardejovskom, Staroľubovnianskom a Stropkovskom," uviedol Džobanik.

Z policajných štatistík tiež vyplýva, že približne v 72 percentách prípadov dochádza k usmrteniu chodcov za zníženej viditeľnosti a len v 28 percentách za nezníženej viditeľnosti. Takmer každý piaty chodec (vinník dopravnej nehody) je pod vplyvom alkoholu. Túto skutočnosť potvrdzujú aj tohtoročné nehody.

Mnohým nehodám sa dalo predísť, podľa hovorcu stačí len dodržiavať pravidlá cestnej premávky a myslieť na to, že najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky je chodec. Zvlášť to platí v čase zníženej viditeľnosti, keď nemá na sebe žiadne reflexné prvky.

Polícia sa podľa Džobanika aj pre nepriaznivé štatistiky týkajúce sa počtu usmrtených chodcov v Prešovskom kraji v nasledujúcich dňoch a týždňoch viac zameria na chodcov a ich povinnosti v cestnej premávke, ale taktiež na vodičov a ich povinnosti voči chodcom. Policajti budú kontrolovať aj dodržiavanie zákazu požívania alkoholických nápojov vodičmi motorových, ale aj nemotorových vozidiel.