Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

V prípade Rainerovej chaty hrozí, že Petras príde o nájom

Chatár Peter Petrás víta hostí pred betlehemom. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Štátne lesy TANAP vyhlásili ponuku na nájom Rainerovej útulne.

Vysoké Tatry 2. decembra (TASR) – Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP) dnes v zmysle zákona o správe majetku štátu vyhlásili ponuku na nájom Rainerovej útulne vo Vysokých Tatrách. Tá bola uverejnená aj v dennej tlači. Nakoniec teda hrozí, že aj napriek viacerým medializovaným informáciám, súčasný nájomca Peter Petras, o nájom chaty príde. „Novela zákona o správe majetku štátu sa nedotkla spôsobu nakladania s majetkom štátu, a tak podľa § 13 ods. 1 predmetného zákona boli Štátne lesy TANAP povinné ponúknuť dočasne prebytočný nehnuteľný majetok štátu v dennej tlači,“ vysvetlila pre TASR Lenka Burdová zo ŠL TANAP.

Záujemca musí ponúknuť vyššie ako minimálne nájomné

Ponukové konanie bolo vyhlásené dnes, záujemcovia o prenájom predmetnej nehnuteľnosti môžu svoje ponuky doručiť na ústredie ŠL TANAP do 8. decembra tohto roku do 10.00 h v riadne zapečatenej a označenej obálke. Tie bude otvárať komisia až po tomto termíne. „V tejto chvíli nám tak nie je zrejmé, či sa pán Peter Petras do ponukového konania prihlásil,“ dodala Burdová s tým, že záujemca o prenájom Rainerovej útulne musí splniť podmienky stanovené Ministerstvom životného prostredia SR pre nájom nehnuteľného majetku štátu vo vlastníctve štátu v 5. stupni ochrany prírody. Splnenie týchto podmienok musí riadne preukázať a zároveň ponúknuť vyššie ako minimálne nájomné.

„Aj súčasný nájomca Rainerovej útulne bude musieť, tak ako všetci záujemcovia, ktorí sa do ponukového konania prihlásia, splniť podmienky stanovené v predmetnom ponukovom konaní,“ uviedla Burdová na margo toho, či budú ŠL TANAP zohľadňovať prácu, ktorú Petras pre chatu urobil za posledné roky. Výsledky konania budú známe po otvorení obálok a po tom, čo komisia pri všetkých došlých ponukách posúdi nielen výšku ponúkanej sumy ročného nájmu, ale aj skutočnosť, či záujemca splnil podmienky stanovené v predmetnom ponukovom konaní. „Podľa novely zákona o správe majetku štátu, ktorým bol novelizovaný zákon o ochrane prírody a krajiny, nehnuteľný majetok štátu, nachádzajúci sa v 3. až 5. stupni ochrany prírody, možno prenechať do nájmu nájomnou zmluvou uzavretou najviac na desať rokov,“ uzavrela Burdová.

Ešte v druhej polovici novembra sa však zdalo, že Petras by o Rainerovu chatu nemal prísť, keďže prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o správe majetku štátu. Upravujú sa ňou podmienky nájmu prebytočného nehnuteľného majetku štátu. Schváleným návrhom reagovali príslušní ministri aj poslanci Smeru-SD na medializované informácie o Rainerovej chate, aj na petíciu za ponechanie Rainerovej chaty Petrasovi, a tiež za predĺženie lehoty nájmu prebytočného nehnuteľného majetku štátu z dvoch na päť rokov. Petíciu podpísalo 35.000 občanov. Peter Petras sa k vyhlásenej ponuke vyjadrovať nechcel, pre TASR však potvrdil, že o nájom Rainerovej chaty sa bude uchádzať. „Vyjadrím sa k tomu až po 8. decembri, keď budú jasné výsledky,“ uzavrel chatár, ktorý je súčasťou Rainerovej útulne už viac ako 15 rokov.