Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Stropkove odhalia pomník k výročiu ukončenia 1. svetovej vojny

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Stropkovčania sa v posledných rokoch zamerali aj na lepšiu propagáciu mesta v oblasti cestovného ruchu.

Stropkov 17. januára (TASR) – Stropkovská samospráva sa chce v tomto roku viacej zviditeľniť, aby prilákala do mesta turistov. Radnica má zámer vybudovať nové cyklistické chodníky a pripravuje lákadlá, ktoré chcú návštevníkom ponúknuť. Patrí k nim vybudovanie vyhliadkovej veže, sprístupnenie výstupu na kostolnú vežu, rozšírenie muzeálnej expozície či zatraktívnenie ZOO parku. Pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny odhalia na jeseň pomník. Informoval o tom hovorca mesta Peter Novák.

Radnica plánuje pokračovať v rekonštrukcii miestnych komunikácií a budovaní cyklistickej infraštruktúry. Na opravu ciest vyčlenili v meste 300.000 eur. Vďaka úspešnému cezhraničnému projektu s poľským mestom Rzeszów preinvestujú na cykloturistiku zhruba 100.000 eur.

„Plánujeme komplexnú rekonštrukciu Hrnčiarskej ulice, kde vybudujeme aj nový cyklochodník. Prostredníctvom cezhraničného projektu vyznačíme cyklotrasu smerom na poľskú hranicu a postavíme vyhliadkovú vežu nad mestom. V jej okolí pribudnú tri altánky,“ povedal primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Stropkovčania sa v posledných rokoch zamerali aj na lepšiu propagáciu mesta v oblasti cestovného ruchu. Primátor povedal, že majú smelé očakávania od pripravovaného projektu sprístupnenia kostolnej veže, ktorá je jednou z najvyšších historických stavieb na severovýchode Slovenska. Vlani tam pamiatkari urobili architektonický výskum a komplexné zameranie objektu. V tomto roku spracujú projektovú dokumentáciu na jej rekonštrukciu, ktorá je nevyhnutná pre sprístupnenie turistom.

V spolupráci s Krajským múzeom Prešov rozširujú expozíciu mestského múzea, ktoré sídli v mestskom kaštieli. Zmeny pripravujú aj v ZOO parku, aby ho viac zatraktívnili verejnosti.

Stropkov sa pripravuje aj na jesenné slávnosti pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny. Pri tejto príležitosti v septembri odhalia pomník obetiam vojny na zrekonštruovanom vojenskom cintoríne.