Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

V Tatrách budú opäť sčítavať kamzíky

Malá črieda samíc kamzíka vrchovského tatranského (Rupicapra rupicapra tatricasa) sa pasie na strmých svahoch porastených trávou vo Velickej doline vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Počty kamzíkov, ktoré prežili zimu, ako aj prírastky zveri narodenej v túto jar, budú mapovať na slovenskej i poľskej strane Tatier.

Tatranská Lomnica 15. júna (TASR) - Počty kamzíkov, ktoré prežili zimu, ako aj prírastky zveri narodenej v túto jar, budú mapovať na slovenskej i poľskej strane Tatier. TASR informovala Lenka Burdová zo Štátnych lesov (ŠL) Tatranského národného parku (TANAP).

Každoročný monitoring kamzíkov sa uskutoční v stredu 17. júna. "V takmer 60 lokalitách Tatranského národného parku bude vo vysokohorskom prostredí viac ako 80 pracovníkov ŠL TANAP, členov Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny i zamestnancov Mestských lesov Kežmarok. V liptovskej časti Tatier budú zasa spočítavať kamzíky pracovníci Správy TANAP a na poľskej strane pracovníci tamojšieho Tatranského národného parku," vysvetlila Burdová.

Jarné spočítavanie kamzíkov je podľa jej slov súčasťou programu starostlivosti o túto zver. Záchrane kamzíka vrchovského tatranského ako vzácnemu endemickému poddruhu venujú ŠL TANAP veľkú pozornosť. Do niektorých častí Tatranského národného parku je počas zimných mesiacov vynášaná jarabina a kamenná soľ. Súčasťou starostlivosti o zver sú aj ochranné služby zamerané na potláčanie negatívnych javov, akými sú napríklad pytliactvo, vyrušovanie živočíchov či nepovolené aktivity v biotopoch kamzíka a svišťa.

Počas vlaňajšej akcie napočítali v Tatrách 1232 kamzíkov, z toho 844 v ich slovenskej časti. Mláďat bolo celkovo 185, z toho 106 na území Slovenska a 79 u našich severných susedov. "Najnižší počet kamzíkov sme zaznamenali v tomto území koncom 90. rokov minulého storočia, keď na slovenskej strane Tatier klesol až na hranicu 200 jedincov," vyčíslila Burdová s tým, že najpočetnejšie stáda sa pásavali v TANAP v rokoch 1964 až 1965. Napočítali tu vtedy takmer 1000 kamzíkov.