Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

V Tatrách vybehajú školské obedy chudobným deťom vo svete

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Medzinárodný charitatívny projekt Mary's Meals pomáha posielať chudobné deti do školy tam, kde im chudoba a hlad bránia v prístupe k vzdelaniu, štatutár združenia Mary's Meals Slovensko V. Porubský.

Vysoké Tatry 25. septembra (TASR) - Nasýtiť jedno dieťa žijúce v extrémnej chudobe na celý školský rok bude môcť každý bežec zo štartovného na historicky prvom charitatívnom behu združenia Mary's Meals Slovensko. Uskutoční sa v sobotu 28. septembra v Tatranskej Lomnici a už teraz sa naň prihlásila viac ako stovka bežcov. Informoval o tom štatutár združenia Viktor Porubský.

„Medzinárodný charitatívny projekt Mary's Meals pomáha posielať chudobné deti do školy tam, kde im chudoba a hlad bránia v prístupe k vzdelaniu. Projekt poskytuje deťom jedno výživné jedlo denne priamo v ich škole, aby nemuseli od mala pracovať alebo žobrať a so získaným vzdelaním mali nádej vymaniť sa z chudoby. Mary’s Meals pomáha už vyše 1,5 milióna deťom v 18 krajinách sveta vrátane Južného Sudánu, Haiti, Indie, Kambodže, Malawi či Kene. Vyše 80.000 dobrovoľníkov, väčšinou rodičov detí, tam pripravuje jedlo z lokálnych surovín bez nároku na odmenu,“ ozrejmil Porubský. Dodal, že vízia Mary’s Meals, že každé dieťa si zaslúži vzdelanie a dostatok jedla, je založená na rešpekte a spája ľudí všetkých vierovyznaní i ateistov. Stále viac podporovateľov si získava aj na Slovensku.

„Mary’s Meals Charity Run Vysoké Tatry, ako sme nazvali beh vo Vysokých Tatrách, chystajú naši nadšenci zo slovenského dobrovoľníckeho združenia, aby inšpirovali ľudí na pomoc tým najchudobnejším deťom. Zo štartovného vo výške 15,60 eura sa dá skutočne nasýtiť jedno dieťa počas celého školského roka,“ upozornil na to Porubský. Súčasťou sprievodného programu behu bude aj charitatívny koncert speváčky a multiinštrumentalistky debutujúcej v New Yorku Jany Andevskej. Na behu sú okrem osemkilometrovej trate pre bežcov a tzv. ,nordic walkerov' pripravené aj bezplatné detské behy a atrakcie vrátane možnosti sa na chvíľu stať ozajstným hasičom. 

Tí, ktorí sa nebudú môcť osobne zúčastniť, majú možnosť pomôcť finančným darom či inou formou pomoci na www.marysmeals.sk. Mary's Meals Slovensko sa v tomto roku stalo súčasťou medzinárodného hnutia a ako občianske združenie začalo organizovať verejnú zbierku, súčasťou ktorej je aj tatranský beh. „Na Slovensku fungujeme čisto dobrovoľnícky, takže zo zbierky u nás neostáva ani cent a celý výťažok putuje na financovanie projektu školského stravovania Mary’s Meals,“ zdôraznil Porubský s tým, že všetky náklady na chod slovenského združenia sú hradené financiami dobrovoľníkov, ktorých pribúda po celej krajine. Charitatívny beh sa koná vďaka podpore mesta Vysoké Tatry a partnerov.