Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V Ždiari je opäť mimoriadna situácia, cez noc napadlo pol metra snehu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Silný vietor a husté sneženie zasypalo v noci aj miestnu školu a škôlku, prístup k nim sa však podarilo zabezpečiť.

Ždiar 16. januára (TASR) – V obci Ždiar, okres Poprad, v stredu ráno starosta Pavol Bekeš opäť vyhlásil mimoriadnu situáciu. Dôvodom sú tentoraz znova sneženie i silný vietor, ktoré komplikujú život tamojších obyvateľov, v noci a ráno tam odhadom napadlo ďalšieho pol metra snehu. V tejto podtatranskej obci je to pritom už druhýkrát túto zimu, čo museli pre kalamitu vyhlásiť mimoriadny stav.

"Ja osobne si nepamätám, že by sme mali až dvakrát takúto situáciu za jednu zimu. S kalamitou bojujeme prakticky od nového roka. Tentoraz sme mali po nočnom snežení a silnom vetre odrezané od sveta dve mestské časti Antošovský vrch a Blaščatskú dolinu a tiež jeden, asi kilometrový úsek cesty zo strediska Strednica smerom do obce bol kvôli snehu neprejazdný," uviedol pre TASR Bekeš s tým, že tieto obecné časti sa počas dňa podarilo ako tak sprejazdniť, cestu zo Strednice zatiaľ nechávajú tak a počkajú, kým sa počasie nezlepší.

Problémy boli aj na obecnej ceste, ktorá sa v dôsledku veľkého množstva snehu zúžila do jedného jazdného pruhu a bolo veľmi komplikované cez ňu vôbec prejsť. Silný vietor a husté sneženie zasypalo v noci aj miestnu školu a škôlku, prístup k nim sa však podarilo zabezpečiť. "V školských zariadeniach je však len niekoľko detí, pretože sa zrejme niektorým rodičom nepodarilo vyhrabať sa spod nánosov snehu a ostali radšej doma. Museli sme nasadiť všetku dostupnú techniku a povolať na pomoc aj ďalšie mechanizmy, aby sme umožnili okrem iného aj prístup sanitky pre ľudí, ktorí musia ísť na dialýzu," dodal Bekeš.

Problémy so zafúkavaním mali aj cestári na hlavnej štátnej ceste I/66 cez Ždiar smerom do Poľska, kde nasadili aj snežnú frézu. Mantinely tam boli veľmi vysoké a sneh nebolo kam odpratávať, vozovka sa zároveň v dôsledku množstva snehu veľmi zužovala.

Prvýkrát vyhlásili mimoriadny stav v Ždiari 3. januára a trval štyri dni. Vtedy tam situáciu okrem veľkého množstva snehu komplikovalo najmä veľa turistov, ktorí svojimi autami zatarasili miestne cesty. "Tentoraz je problémom najmä silné sneženie a prudký nárazový vietor, ktorý nám zafúkava cesty. Zároveň je ten sneh aj mokrý a ťažký, začína pršať, takže sa šmýka, je to naozaj komplikované," uzavrel starosta s tým, že mimoriadna situácia v obci potrvá minimálne do štvrtka.