Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

VEĽKÝ ŠARIŠ: Mestu hrozí, že príde o dotáciu na revitalizáciu centra

Ilustračná snímka. Veľký Šariš - hrad. Foto: TASR/Jana Jurčišinová

Projekt mal byť ukončený v júni tohto roka, avšak s prácami sa ešte nezačalo.

Veľký Šariš 31. mája (TASR) – Mesto Veľký Šariš získalo ešte v minulom roku 1,2 milióna eur na revitalizáciu centra mesta. Európske zdroje chcelo použiť na úpravu parku za mestským úradom, priestoru za budovou starej školy a na doplnenie betónového námestia zeleňou. Projekt mal byť ukončený v júni tohto roka, avšak s prácami sa ešte nezačalo.

Ako pre TASR uviedol právnik mesta Veľký Šariš Viliam Kall, vo štvrtok (28.5.) mesto dostalo od Prešovského samosprávneho kraja, ktorý je riadiacim orgánom pre Regionálny operačný program, kladný výsledok kontroly dokumentácie verejného obstarávania a výzvu na podpis zmluvy o dielo s úspešným uchádzačom. To znamená, že dnes nebráni nič tomu, aby mesto s firmou uzavrelo zmluvu o dielo. Problémom je len to, že uchádzač deklaroval, že na dielo potrebuje 12 týždňov, avšak realizácia projektu je v zmysle dotačnej zmluvy obmedzená do konca júna tohto roka. Mesto preto podľa Kalla v piatok (29.5.) požiadalo o predĺženie trvania projektu do októbra, aby mohla spoločnosť EKOPRIM centrum revitalizovať.

Za približne 737.000 eur, čo je suma, ktorá vzišla z verejného obstarávania, by malo dôjsť vo Veľkom Šariši k výstavbe verejných plôch na zhromažďovanie, cyklochodníka, pergoly, fontány, multigeneračnej zóny, avšak počíta sa aj s veľkým množstvom zelene. Len záhradnícke úpravy by mali stáť približne 60.000 eur. Celkovo by malo dôjsť k výsadbe viac ako 1200 okrasných stromčekov, kvetov a záhonov. Trvanie projektu by však muselo byť o niekoľko mesiacov predĺžené. Či bude žiadosť mesta schválená, bude jasné o pár týždňov.