Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

Vianočná výzdoba v centre Popradu bude v tomto roku bohatšia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Samospráva sa rozhodla zároveň rozšíriť vianočnú výzdobu aj na pešiu zónu Mnoheľovej ulice, ktorá je spojnicu železničnej stanice s centrom mesta.

Poprad 28. októbra (TASR) – Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Poprade dnes na svojom zasadnutí schválili zakúpenie nových prvkov vianočnej výzdoby. "V prvom rade ide o svetelnú hviezdnu bránu, ktorú nám dodávateľ vianočnej výzdoby počas minuloročných Vianoc zapožičal bezplatne. Tento prvok vianočnej výzdoby mal u občanov nášho mesta, ale aj u návštevníkov pozitívny ohlas a na základe odoziev sme navrhli ho zakúpiť," uviedla Iveta Borňáková, poverená vedením odboru správy majetku mesta Poprad. 

Poslanci preto schválili zakúpenie brány za 8500 eur. Mesto Poprad sa podľa Borňákovej každý rok snaží o to, aby občanom a návštevníkom pripravilo v rámci vianočnej výzdoby niečo nové. Samospráva sa preto rozhodla zároveň rozšíriť vianočnú výzdobu aj na pešiu zónu Mnoheľovej ulice, ktorá je spojnicou železničnej stanice s centrom mesta. "Tu chceme vyzdobiť stromy svetelnými reťazami. Taktiež je potrebné doplniť a vymeniť svetelné reťaze na Námestí svätého Egídia, pretože niektoré z nich sú poškodené rozpínaním stromov alebo boli zničené vandalmi, resp. skončili svoju životnosť," doplnila Borňáková. V tejto veci poslanci schválili zakúpenie prvkov za 11.500 eur. 

Poslanci tak vyčlenili na rozšírenie vianočnej výzdoby z rozpočtu celkovo 20.000 eur. Za tieto peniaze sa zakúpi uvedená brána, ktorá bude umiestnená v parku na začiatku Námestia sv. Egídia, v smere od Podtatranského múzea, a zároveň sa vyzdobí desať stromov na Mnoheľovej ulici. "V minulom roku boli v rozpočte vyčlenené prostriedky na modernizáciu a nákup vianočného osvetlenia. V roku 2014 sme zakúpili za 23.000 eur svietiacu guľu a za 3500 eur svetelné reťaze. Náklady na vianočné osvetlenie sa pohybujú ročne na úrovni 40.000 eur, v čom je zarátaná montáž a demontáž osvetlenia i jeho opravy," doplnila Borňáková. Predpokladá, že s inštaláciou vianočnej výzdoby sa začne v mesiaci november, zhruba tri týždne pred Mikulášom, kedy sa slávnostne rozsvieti.

Jeden z poslancov MsZ Ondrej Kavka dnes navrhol, aby sa obdobie, počas ktorého je Poprad počas vianočných a novoročných sviatkov vysvietený, predĺžilo aspoň do konca januára. Vedenie mesta sa týmto podnetom bude zaoberať, musí však zvážiť náklady na elektrickú energiu, ktoré podľa Borňákovej nie sú malé.