Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Víkendová kalamita bola z pohľadu množstva napadaného snehu rekordná

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Viceprimátor Popradu Igor Wzoš dnes pre médiá potvrdil, že podľa Slovenského hydrometeorologického úradu za 24 hodín napadlo 39 centimetrov snehu, čo sa od roku 1951 ešte nikdy nestalo.

Poprad 2. februára (TASR) – Snehová kalamita, ktorá podtatranskú metropolu zasiahla z piatka (30. 1.) na sobotu (31. 1.), je rekordná od kedy sú k dispozícii oficiálne merania. Viceprimátor Popradu Igor Wzoš dnes pre médiá potvrdil, že podľa Slovenského hydrometeorologického úradu za 24 hodín napadlo 39 centimetrov snehu, čo sa od roku 1951 ešte nikdy nestalo.

„Od piatka poobedia sa pracovníci Správy mestských komunikácií (SpMK) nezastavili, zapožičali sme aj ďalšiu techniku. Čistí sa priebežne, prioritou sú hlavné cesty, komunikácie vedúce k nemocnici, autobusové zastávky a spojnice medzi jednotlivými mestskými časťami,“ informoval Wzoš. Pri odpratávaní množstva snehu pomáhajú samospráve aj nezamestnaní v rámci aktivačných prác. Dnes ich bolo nasadených celkovo viac ako 40, v utorok 3. februára to bude ešte o takmer 30 viac. Prioritne odpratávajú sneh z chodníkov a stanovíšť kontajnerov, aby bolo v utorok možné odviezť odpad.

„V Poprade je približne 100 kilometrov chodníkov a ciest, ktoré sú do zimnej údržby zahrnuté, počas víkendu najazdila SpMK už viac ako 3000 kilometrov pri pluhovaní a posýpaní týchto komunikácií,“ doplnil hovorca Popradu Marián Galajda. V uliciach je vzhľadom na množstvo snehu nonstop šesť traktorov, dva malé posypové vozy s radlicami a tri veľké posýpacie vozidlá s radlicami. Na čistenie chodníkov boli nasadené aj ručné frézy. Údržbu počas víkendu zabezpečovalo v posilnených zmenách 54 pracovníkov SpMK. Už v sobotu posilnili techniku v teréne aj tri nakladače od externých dodávateľov, ktoré sa venovali čisteniu chodníkov a parkovísk v jednotlivých častiach mesta.

„V tejto chvíli sa začalo pracovať aj na kontrole jednotlivých striech na majetku mesta, prioritou je nepoužívaná telocvičňa na Francisciho ulici, ktorá je v dezolátnom stave. Rovnako budeme venovať pozornosť aj streche zimného štadióna, ideme hľadať správnu technológiu na to, aby sme ten sneh čo najskôr dali dole,“ dodal hovorca. Okrem výpadku prúdu a niekoľkých polámaných stromov a konárov mesto nezaznamenalo žiadne kritické situácie. Wzoš predpokladá, že v stredu 4. februára by už mohli byť všetky hlavné cesty a chodníky vypratané. Aj keď je nasadená všetka dostupná technika a pracovné sily, dočisťovanie ulíc a ciest však bude vzhľadom na množstvo snehu pokračovať postupne ďalej a z najkritickejších lokalít bude sneh postupne odvážaný. Samospráva momentálne zápasí aj s tým, kam v katastri mesta nahromadený sneh vyviezť. Odvoz nahromadených kôp by mal začať v utorok.

SpMK zasahovala v uliciach nielen podľa schváleného operačného plánu, ale aj na základe požiadaviek občanov komunikovaných priamo cez dispečing a aplikáciu City Monitor. „Takáto situácia v novodobej histórii mesta ešte nenastala. Všetci, čo môžu, sú s technikou vonku, no bude to trvať ešte dni, kým sa podarí zabezpečiť komfortnú priechodnosť všetkých chodníkov a uličiek v meste. Ak máme v Poprade 100 km ciest a chodníkov, o ktoré je potrebné sa starať, tak je jasné, že technika nemôže byť vždy a všade. Tak ako nás mrzí sťažená priechodnosť niektorých dočisťovaných úsekov, tak chceme vzhľadom na mimoriadnosť situácie vyzvať občanov mesta aj na väčšiu vzájomnú solidaritu v tejto situácii,“ zdôraznil Wzoš.

Primátor Popradu Jozef Švagerko dodal, že samospráva bude v tejto súvislosti rokovať o spolupráci aj so Správou a údržbou ciest Prešovského samosprávneho kraja. "Chcem poďakovať občanom mesta Poprad za trpezlivosť a ich solidaritu, keď si aj v rámci svojich možností odpratali sneh z okolia vlastných domov a bytoviek," uzavrel primátor.