Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Prešovský kraj

Vo vysokohorskom prostredí je minimálna hrozba lavínových zosuvov

Archívna snímka Foto: Ilustračné foto: TASR/AP

Za uplynulých 24 hodín pripadlo v Tatrách až niekoľko centimetrov nového snehu.

Liptovský Hrádok 11. októbra (TASR) - Vo Vysokých a Západných Tatrách, najmä na svahoch s trávnatým podkladom, trvá aj dnes malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Snehová pokrývka je podľa neho málo spevnená, keďže sneh padal v predchádzajúcich dňoch pri veľmi silnom vetre na relatívne teplú zem. "Na strmých svahoch s väčšou výškou snehu je možný zosuv spontánnych základových lavín. Takisto je možný zosuv menších lavín pri mechanickom zaťažení snehovej pokrývky v miestach, kde bolo naviate väčšie množstvo snehu," uviedol lavínový špecialista.

Za uplynulých 24 hodín pripadlo v Tatrách až niekoľko centimetrov nového snehu. Vo vyšších polohách nad hranicou lesa sa stále nachádza súvislá snehová pokrývka s výškou snehu od päť do 30 centimetrov a v polohách nad 1300 metrov nad morom od 20 do 50 centimetrov snehu. Celkovo za predchádzajúcu periódu sneženia pripadlo v polohách nad 1800 metrov 30 až 60 centimetrov snehu. Sneh je väčšinou suchý a vplyvom vetra je v teréne nerovnomerne rozložený.

"Dnes ráno bolo na horách väčšinou zamračené, miestami hmlisto. Ochladenie naďalej trvá, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus osem stupňov Celzia do dvoch stupňov nad nulou. Fúkal väčšinou čerstvý vietor severných smerov s rýchlosťou do 30 kilometrov za hodinu," dodal Lizuch.