Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Vodohospodári zvýšili odtok z Domaše

Domaša, archívna snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

K dnešnému dňu je nádrž z hľadiska jej zásobného objemu naplnená na 88 percent a výška hladiny dosahuje 160,75 metra nad morom.

Kvakovce/Banská Štiavnica 5. marca (TASR) - Zo 4,9 na 5,5 kubických metrov za sekundu zvýšili dnes vodohospodári odtok z vodnej nádrže Domaša na východe Slovenska. "Dôvodom úpravy odtokových pomerov je predovšetkým jarné topenie sa snehu a zvýšená zrážková činnosť v posledných týždňoch, keď napríklad hladina Domaše len za posledný týždeň stúpla o meter, pričom prítok vody je aj napriek zvýšenému odtoku stále vyšší," informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Ľuboš Krno.

Domaša plní prioritne vodohospodársku funkciu ako priehrada s viacročným vyrovnaním prietokov, vedenie SVP ale prihliada aj na jej rekreačný význam, čomu prispôsobuje manipuláciu na tomto vodnom diele. K dnešnému dňu je nádrž z hľadiska jej zásobného objemu naplnená na 88 percent a výška hladiny dosahuje 160,75 metra nad morom (m n. m.).

"Ideálny stav hladiny na letnú rekreáciu i rybolov je na úrovni 159 až 159,5 m n. m. Znamená to, že na Domaši si vodohospodári už vytvorili aj dostatočnú rezervu pre prípad dlhodobejšieho suchšieho počasia, ale na druhej strane musia preventívne myslieť aj na prípadnú hrozbu dlhotrvajúcejších dažďov a udržiavať v tejto vodnej nádrži i potrebnú rezervu na zachytenie zvýšených povodňových prietokov," vysvetlil Krno.

Súčasný odtok z Domaše v objeme 5,5 kubického metra za sekundu je podľa slov hovorcu SVP prakticky celý využitý na maximálny výkon malej vodnej elektrárne, súčasne pritom slúži aj na požadované dodávky vody na priemyselné účely v povodí rieky Ondava.

Nádrž vlani o takomto čase napĺňala voda iba na úrovni 50 percent zásobného objemu a jej hladina bola o päť metrov nižšia ako dnes. Avšak intenzívne zrážky z mája minulého roka, ktoré na viacerých miestach Slovenska zapríčinili povodne, mali naopak priaznivý vplyv na naplnenie Domaše. "Pracovníci Správy povodia Bodrogu Slovenského vodohospodárskeho podniku, ktorí vodnú nádrž Domaša prevádzkujú, veria, že aj v tomto roku zabezpečia pre dovolenkárov ideálny stav vody," uzavrel Krno.