Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Vo Vranove nad Topľou už majú občianske hliadky

Erb mesta Vranov nad Topľou Foto: Heraldický register

Ich úlohou je chrániť verejný poriadok a dozerať na bezpečnosť chodcov.

Vranov nad Topľou 27. novembra (TASR) - V uliciach mesta Vranov nad Topľou, ktoré zápasia s vandalizmom či rušením nočného pokoja, začali operovať rómske občianske hliadky. Ich úlohou je eliminovať trestnú činnosť a úzko spolupracovať s mestskou políciou (MsP).

Z výberového konania, ktoré sa uskutočnilo v októbri na pôde vranovskej radnice, vzišli ôsmi členovia a jeden koordinátor vranovských občianskych hliadok. Svoje nové zamestnanie budú vykonávať v rámci pracovného pomeru počas 12 mesiacov. Projekt občianskych hliadok vo Vranove s rozpočtom 83.000 eur spolufinancuje Európska únia.

"Po zaškolení sme hliadky rozdelili do jednotlivých častí mesta, kde sme mali najväčšie problémy s rómskymi spoluobčanmi. Ide konkrétne o Rodinnú oblasť, Čemerné a ulice Budovateľská a Mlynská," informoval TASR náčelník vranovskej MsP Jozef Uhlík.

Hliadky majú podľa jeho slov za úlohu chrániť verejný poriadok, dozerať na bezpečnosť chodcov, a to najmä žiakov na priechodoch pre chodcov počas rannej a popoludňajšej dopravnej špičky. Vo večerných hodinách vykonávajú dohľad nad čistotou a poriadkom, zamedzujú vandalizmu či poškodzovaniu majetku mesta a jeho obyvateľov.

"Občianske hliadky úzko spolupracujú s príslušníkmi mestskej polície a hlásia im prípady podozrenia z rôznych priestupkov," vysvetlil Uhlík. Ako ďalej uviedol, samospráva ich už povolala k spolupráci aj pri organizácii kultúrnych a športových podujatí. "Ich súčinnosť sme využili zároveň počas komunálnych volieb a pri bezpečnostných opatreniach súvisiacich s nedávnym odstrelom diviakov v lokalite Vinice," doplnil náčelník MsP.

Polícia si spoluprácu s hliadkami pochvaľuje. "Prichádzajú nám z mesta na ich činnosť zatiaľ pozitívne ohlasy. Aj vďaka nim sa môže mestská polícia viac venovať kontrole centra mesta a priľahlých sídlisk," zdôraznil Uhlík.

Novozriadenej hliadke z Rodinnej oblasti sa zrejme podarilo zachrániť v uplynulých dňoch ľudský život. Počas obchôdzky totiž natrafili jej členovia na krvácajúceho muža ležiaceho na zemi v chladnom počasí. Poskytli mu prvú pomoc a privolali zdravotných záchranárov.