Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Vranovská samospráva chce nadviazať spoluprácu s ukrajinskými mestami

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Teritoriálne rozvojové programy sú zostavené na sedemročné obdobie. Pri realizácii projektov spolupracujú priamo jednotlivé mestá.

Vranov nad Topľou 19. mája (TASR) – Mesto Vranov nad Topľou by chcelo v rámci programu European Neighbourhood Instrument (ENI) spolupracovať s ukrajinskými mestami Sambir a Moršyn. Rozhodli o tom mestskí poslanci na ostatnom zastupiteľstve. Zároveň poverili primátora Vranova nad Topľou Jána Ragana, aby o tejto spolupráci začal rokovať s predstaviteľmi oboch miest.

ENI je podľa predloženého materiálu programovým nástrojom Európskej únie (EÚ) na realizáciu Európskej susedskej politiky. Teritoriálne rozvojové programy sú zostavené na sedemročné obdobie. V rámci nich je vytýčených viacero cieľov. Patrí medzi ne podpora miestnej kultúry a zachovanie historického dedičstva, ale aj ochrana životného prostredia, zmiernenie a adaptácia na zmenu klímy. Ďalšie ciele sa zameriavajú na zlepšenie dostupnosti do regiónov, rozvoj trvalo udržateľnej dopravy a iné. Pri realizácii projektov spolupracujú priamo jednotlivé mestá.

Mesto Sambir leží na západnej Ukrajine neďaleko hraníc s Poľskom. Žije v ňom približne 36.000 obyvateľov. V súčasnosti je mesto železničným uzlom a blízko neho sa nachádzajú ropné polia.

Ukrajinský Moršyn je kúpeľné mesto s približne 6000 obyvateľmi. Leží na úpätí ukrajinských Karpát v Ľvovskej oblasti. Mesto je jedným z hlavných turistických letovísk a pokračuje v tradícii ako jedno z najlepších zdravotných stredísk v Európe.