Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

VIDEO: Lyžiari si užili prvé oblúky na najvyššie položenej zjazdovke

Vďaka dostatku snehovej nádielky mohli v sobotu spustiť lyžovačku aj na najvyššie položenej zjazdovke vo Vysokých Tatrách z Lomnického sedla. Tá je závislá od prírodného snehu, keďže tam nie je vybudované zasnežovanie. Aktuálne je na svahu snehová pokrývka na úrovni viac ako dva metre. Na snímke prví lyžiari lyžujú na najvyššie položenej zjazdovke v Lomnickom sedle vo Vysokých Tatrách v sobotu 9. decembra 2017. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Z výšky 2190 metrov nad morom je lyžiarom k dispozícii 5,5 kilometra dlhá trať až do Tatranskej Lomnice.

Tatranská Lomnica 9. decembra (TASR) – Vďaka dostatku snehovej nádielky mohli v sobotu spustiť lyžovačku aj na najvyššie položenej zjazdovke vo Vysokých Tatrách z Lomnického sedla. Tá je závislá od prírodného snehu, keďže tam nie je vybudované zasnežovanie. Aktuálne je na svahu snehová pokrývka na úrovni viac ako dva metre.

"Zjazdovka je dlhá 1240 metrov a podmienky na lyžovanie sú veľmi dobré. Z výšky 2190 metrov nad morom je lyžiarom k dispozícii 5,5 kilometra dlhá trať až do Tatranskej Lomnice," uviedla Zuzana Fabianová z Tatry Mountain Resorts. Svah je špecifický tým, že sa nachádza v lavínovom teréne a pred oficiálnym spustením ho testuje Horská záchranná služba – stredisko lavínovej prevencie.



Jeho úprava v exponovanom teréne, kde je miestami sklon aj viac ako 40 stupňov, sa robí ukotvením ratraku na kotviaci bod. Ratrak sa pri nočnej úprave navíja vyše kilometrovým lanom o kotviaci bod a postupne sa vyťahuje po zjazdovke.

Okrem sedla spustili prevádzku aj na zjazdovkách zo Skalnatého plesa - Esíčka, Generál, Čučoriedky Východ, Čučoriedky Západ a Štart Západ. Lyžiarom tak bude k dispozícii spolu 7,7 kilometra tratí, na ktorých je od 40 do 50 centimetrov snehu. "Okrem toho majú nadšenci voľného terénu možnosť zalyžovať si aj na Francúzskej mulde," uzavrela Fabianová.